7 tips om je personeel mentaal en fysiek fit te houden

Zo zorg je ervoor dat jij en je personeel fysiek en mentaal fit blijven

7 tips om verzuim te voorkomen

Ziekteverzuim is voor veel mkb’ers een groot risico. Als een medewerker uit de running is, heeft dat een grote impact en ben je als bedrijf al snel veel geld kwijt. Een zieke werknemer kost zo’n 250 tot 400 euro per dag. Hoe kun je ziekte en verzuim voorkomen? 7 tips om jezelf en je personeel mentaal en fysiek fit te houden.

Verzuim voorkomen bij psychische klachten

Bij verzuim met psychische oorzaak kun je denken aan overspannenheid, een burn-out, depressie of een angststoornis. Deze kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verstoorde werk-privebalans of problemen op het thuisfront. Een zieke partner of kind kunnen een grote impact hebben op de mentale gezondheid van je medewerker. Tip 1 tot en met 4 gaan in op hoe je psychische klachten en verzuim kunt voorkomen.

Tip 1: Herken de symptomen

Merk je dat jij of je werknemer minder functioneert? Dat hij of zij zware belasting vermijdt? Zie je een duidelijke gedragsverandering? Dit kan wijzen op psychische klachten. Vraag hulp van een bedrijfsmaatschappelijk werker of inzetbaarheidscoach die gespecialiseerd is in het herkennen van de eerste symptomen.

De inzetbaarheidscoach of bedrijfsmaatschappelijk werker kan in samenspraak met jou en je werknemer een paar aanpassingen doen om grotere schade en verzuim te voorkomen.

Tip 2: Op tijd ingrijpen bij psychische klachten

Het is belangrijk om psychische klachten op tijd te signaleren, voordat ze kunnen escaleren. Zo kun je soms de verzuimduur zelfs verkorten. Wist je dat medewerkers met psychische klachten gemiddeld veel langer thuisblijven dan mensen met fysieke klachten? 

In 2018 bleven medewerkers met psychische klachten 59 werkdagen thuis, tegenover 14 werkdagen wanneer je alle klachten bij elkaar optelt (bron: CBS). Een zieke werknemer kost 250 tot 400 euro per dag. Reken maar uit wat de schade kan zijn voor je bedrijf.

Tip 3: Respecteer de grenzen van je personeel

Een verstoorde werk privé-balans is een van de belangrijkste oorzaken van psychisch verzuim. Nemen je medewerkers wel voldoende rust en kunnen ze na werktijd echt ontspannen? Hoe combineren ze een baan met de zorg voor kinderen, ouders en misschien zelf je partner? 

Veel werkgevers denken dat de werk prive-balans vooral lastig is voor vrouwen. Dit blijkt niet zo te zijn. Volgens onderzoek van loopbaanoriëntatiebedrijf Qompas hebben vooral jonge mannen moeite met het combineren van werk en privé.

Helaas geeft ruim 80% van de medewerkers aan nooit met hun werkgever te praten over de balans tussen werk en privé, een gemiste kans. Als werkgever kun je bijvoorbeeld helpen door te zorgen dat medewerkers buiten hun werktijden niet gestoord worden voor werk. Of geef ze meer regelruimte tijdens werkuren. Op deze manier kun je ook verzuim voorkomen.

Tip 4: Doe de digitale stresstest en Mental Check Up

Niet alle medewerkers laten duidelijk zien dat er iets aan de hand is. Sommigen zijn erg goed in het doen alsof alles op rolletjes loopt, totdat ineens de bom barst. Het bedrijf Gimd heeft daarom een digitale stresstest ontworpen waarin naar voren komt of een medewerker een hoog risico heeft op uitvallen. 

Is dit het geval? Dan kan in de Mental Check Up worden onderzocht waar de knelpunten liggen. Je medewerker krijgt dan praktische adviezen voor het creëren van een betere balans tussen werk en privé.

Fysiek verzuim voorkomen

Iedereen is wel eens een paar dagen ziek, maar hoe kun je dit tot een minimum beperken? Tip 5 tot en met 8 zijn gericht op het voorkomen van fysiek verzuim.

Tip 5: Zorg voor gezond eten

Goed voedsel is belangrijk om gezond te blijven. Zorg dus voor een goede lunch. Niet iedere dag kroket op witte bolletjes, maar bijvoorbeeld volkoren brood, mager broodbeleg, fruit en verse groente. Zet een fruitschaal neer, zodat je personeel niet naar ongezonde tussendoortjes hoeft te grijpen. 

Werken je medewerkers veel thuis? Dan kun je ervoor kiezen om een lunchbudget voor thuis uit te keren. Hierbij maak je de afspraak dat er vooral gezonde producten worden gekozen.

Tip 6: Stimuleer sporten

Je kunt je personeel stimuleren om wat meer te bewegen. Moedig de werknemers aan de fiets te gebruiken voor het woon-werkverkeer, indien mogelijk uiteraard. Stimuleer daarnaast dat iedereen de trap neemt. Geef zelf het goede voorbeeld. Daarnaast kun je met korting bedrijfsfitness aanbieden of actieve bedrijfsuitjes organiseren. Er bestaan ook online vitaliteitsprogramma’s, waar je werknemers kunnen onderzoeken hoe hun gezondheidssituatie er voor staat en wat zij kunnen doen om die te verbeteren. Ook dit kun je binnen de werkkostenregeling aanbieden. Zo breng je meer bewegen op een leuke manier onder de aandacht.

Wandelen is laagdrempelig en gezond

Een goede manier om met stress om te gaan is door te wandelen. Het gaat er niet om hoe ver of hoe snel je loopt, als je maar beweegt. Je kunt erdoor ontspannen en opladen. Volgens bedrijfsarts Michel Soffers gaat er door te wandelen ook meer zuurstof naar je hersenen, waardoor je hersenen nieuwe verbindingen maken en je zo creatiever wordt.

Het mooie van wandelen is dat vrijwel iedereen het kan, je hebt geen goede conditie nodig en elke locatie is geschikt. Het is zelfs mogelijk om een wandeling in te plannen tijdens het werk. Ga bijvoorbeeld eens met een aantal collega’s wandelend vergaderen.

Tip 7: Zorg voor een goede werkplek

Het is vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek, waar je medewerkers geen gezondheidsklachten aan overhouden. Dat geldt dus ook op de thuiswerkplek. Deze tips helpen je om RSI-klachten bij je medewerkers (en zo eventueel verzuim) te voorkomen.

Zorg in elk geval voor een goede stoel en een verstelbaar bureau. Een laptopstandaard en een los toetsenbord met muis zijn ook belangrijk. Zo voorkom je klachten aan de schouders, nek en rug. Een gezonde werkplek heeft voldoende (dag)licht, frisse lucht en planten. Planten filteren de lucht en hebben zo een positief effect op de gezondheid van je personeel.

Tip 8: Cursus stop met roken

Dat roken niet goed is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. De stoffen die je binnenkrijgt, richten niet alleen schade aan in je longen, maar in je hele lijf. Als werkgever kun je stoppen met roken ook stimuleren. Je kunt belastingvrij een cursus ‘stoppen met roken’ aanbieden, mits dit een onderdeel is van je arboplan. 

Geef ook hier het goede voorbeeld, een rokende baas die het personeel vertelt dat ze niet mogen roken, is niet geloofwaardig. Daarnaast zou je een kleine beloning tegenover het stoppen kunnen zetten. Stel een contract op om ervoor te zorgen dat jullie je allebei aan de belofte houden.

Verzekeren

Helaas kun je niet al het verzuim voorkomen. Je kunt wel een groot deel van de kosten voorkomen. Er zijn verschillende verzekeringen om je risico’s te dekken. Bijvoorbeeld een verzuimverzekering, een WGA eigenrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor ondernemers (zzp-ers).


Ontdek wat jij verder kunt doen om gezond werken te stimuleren via de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal.

Wat vind je van dit artikel?

Raphael Klees

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.