Rotterdamse startup passeert huisarts

Column Sofie van der Meer | Consument kan meer zelf doen
De Rotterdamse startup Openlab bracht deze maand z’n SOA-test op de markt. Het is een test om zelf thuis aan de slag te gaan met het opsporen van seksueel overdraagbare aandoeningen. En dit helemaal anoniem en even betrouwbaar als GGD en huisarts, zo claimen ze. Door zelfafname en laboratoriumanalyse wordt de huisarts gepasseerd en blijft de anonimiteit gegarandeerd.
Meer lezen over innovatie?
Klik hier
Bekijk de innovatiedesk
Ga
Door de inzet van IT en internet is de economie de afgelopen twee decennia drastisch veranderd en zijn veel winkels en zelfs hele beroepgroepen verdwenen. De transparantie van het internet heeft het de tussenpersoon lastig(er) gemaakt. De Amerikaan Jeff Jarvis schreef in zijn boek  ‘What Would Google Do?’ in 2009 al: ‘middlemen are doomed’. Klant en fabrikant vinden elkaar steeds vaker direct. De bron wordt door internet en IT beter bereikbaar en de fabrikant ziet kans om een groot deel van de marge te herinvesteren in plaats van uit te keren aan tussenpersonen.
Nu lijkt de huisarts aan de beurt. De gebruiker krijgt directe toegang tot analyses waar voorheen een arts tussen zat. En net zoals we dat in andere sectoren gezien hebben, gaat dat tegen een lagere prijs.
 

Alleen een doorgeefluik

Bij een SOA-test denken de meesten aan een huisarts of de GGD. Vreemd eigenlijk, want je wordt daar nooit direct getest. Het gaat vaak om een intake/consult en om het afgeven van lichaamsmateriaal. Dat lichaamsmateriaal wordt gelabeld en op zijn beurt doorgestuurd naar het dienstdoende huisartsenlaboratorium. En daar vindt vervolgens de analyse plaats. De feitelijke analyse vindt dus niet bij de huisarts of GGD plaats. De huisarts en GGD zijn dus een doorgeefluik als het op SOA-testen aankomt, weliswaar met een adviserende functie. Hetzelfde is aan de orde voor andere tests, zoals tests op allergieën, de ziekte van Lyme en sommige vormen van kanker. Met andere woorden: de huisarts en GGD zijn voor een SOA-test vooral een tussenpersoon.
 
Gaat de uitspraak van Jarvis hier ook op? Ik denk van wel.
 

Controle bij de consument

Een speler als Openlab maakt technologie toegankelijk, technologie die voorheen alleen via een professional bereikbaar was. Maar Openlab is lang niet de enige startup die de gezondheidszorg wil veranderen. Het Amerikaanse Theranos bijvoorbeeld, slaat niet alleen de arts over, maar het volledige laboratorium. En dit bedrijf is recent gewaardeerd op 9 miljard dollar. Theranos maakt laboratoriumtechniek direct toegankelijk voor de gebruiker en kan een kleine 200 aandoeningen aan de hand van bloed opsporen. Door speciale onbemande zuilen in drogisterijen en zelfs supermarkten te plaatsen, kan de gebruiker ter plekke zijn of haar bloed laten onderzoeken.
 
Het lijkt er dus op dat de gezondheidszorg zich kan opmaken voor een rits aan vernieuwingen die de patiënt meer ‘in control’ maakt. De arts-patiënt-relatie verandert, waarbij er meer richting een partnership wordt gegaan. De patiënt zal steeds vaker zelf al diagnoses hebben gesteld, vóórdat hij de arts zelfs gesproken heeft. Het heeft er alle schijn van dat tests, waarbij de arts vooral als doorgeefluik fungeert, in de nabije toekomst in veel gevallen zelf thuis zullen worden gedaan.

 


Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten