Ondernemers voor ondernemers

Nederlandse ondernemers innoveren voor India
Steeds meer ondernemers zijn bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Als je (letterlijk) een stapje verder wilt gaan, kun je meedoen met internationale projecten en handelsmissies. Een voorbeeld is FoodTechIndia, een project om landbouwondernemers in India te helpen. Hoe verloopt zo’n project?
Eerste Hulp bij MVO nodig?
Klik hier
Download het gratis e-book!
Naar MijnMKB
Eerste Hulp bij Innovatie nodig?
Klik hier
Download het gratis e-book!
Naar MijnMKB

Het project FoodTechIndia is een publiek-private samenwerking dat voor een deel gefinancierd wordt door het voedselzekerheidprogramma (FDOV) van de Nederlandse overheid. Het project is dit jaar van start gegaan. TNO is partner en ontwikkelt samen met ondernemers een product waar ondernemers in India iets aan hebben.

Innovatief koelsysteem

Indiase landbouwondernemers kampen met veel voedselbederf. Het doel van de handelsmissie is om dit voedselbederf te verlagen. Dit doen ze door een efficiënte koelketen te ontwikkelen. Deze wordt opgezet om voedsel van de bron tot aan de supermarkt te koelen. Een innovatief koelsysteem kan dit voedselbederf terugdringen, waardoor er minder inkomsten worden misgelopen. Zo’n koelsysteem ontwikkelen was het doel van de missie.

Hoe werkt het?

De ondernemers van de handelsmissie zijn op dit moment bezig met een pilot van het zogeheten Solar Cooling System. Dit is een systeem waarmee je water uit vochtige warme lucht kunt halen met hulp van de zon. Het grote voordeel van dit systeem is dat het goedkoop en zelfvoorzienend is. Door het gebruik van bestaande technologie en goedkope materialen is de prijs per product erg laag. Ook de operationele kosten zijn laag en de levensduur is lang. De innovatie wordt voor het eerst gebruikt voor de koeling van koelhuizen en vrachtwagens in plattelandsgebieden.

Minder verspilling, meer kwaliteit

Via deze weg dragen Nederlandse ondernemers bij aan de afnemende verspilling en toenemende kwaliteit van de producten van Indiase landbouwondernemers.  Partners van dit project zijn Larive International, Broekman Logistics en Rijkszwaan, de supermarktketen Indiase Future Group en Art of Living. Dankzij deze bedrijven kunnen de kleine ondernemers in India meer geld verdienen én meer voedsel verbouwen voor de bevolking.

Wat kun jij doen?

Wil jij ook je steentje bijdragen aan een betere wereld? Doe mee met een internationale handelsmissie. Je kunt ook op kleinere schaal de wereld verbeteren. Ga voor een papierloos kantoor of help startende ondernemers in jouw regio door jouw ervaringen te delen.


Kennispartner op het gebied van duurzaam ondernemen
MVO_basislogo_blue_72dpi_rgb.jpg

MVO Nederland

MVO Nederland gelooft in de kracht van bedrijven om bij te dragen aan een duurzame en eerlijke wereld. Volgens MVO Nederland spelen bedrijven een sleutelrol bij het realiseren van weerbare en gelukkige mensen (people), een rijke natuur (planet) en een gezonde economie (profit).
Meer informatie

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten