Innovatieve lastoorts wint Europese prijs

Lastoorts reduceert gezondheidsrisico's
Het terugdringen van de gezondheidsrisico’s door blootstelling aan lasrook is al jaren aan de orde. TNO ontwikkelde een lastoorts die de risico’s weet te verlagen en won daarvoor een Europese prijs.
Lees meer over innoveren in het whitepaper!
Klik hier
Download het gratis whitepaper
Download
Tijdens de EARTO Innovation Awards Ceremony in Brussel won de lastoorts de EARTO Innovation Award 2015. Deze prijs dient om het innovatieve werk van onderzoeks- en technologische bedrijven te stimuleren en aan te tonen hoe belangrijk deze organisaties zijn voor de Europese economie.
 

Schadelijke stoffen

In ruim 28.000 bedrijven in Nederland worden laswerkzaamheden uitgevoerd. Bij het lassen komen schadelijke lasdampen vrij, die op zowel korte als lange termijn tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Voorbeelden hiervan zijn astma, COPD, bronchitis en aantasting van het zenuwstelsel. Daarom zijn er door de overheid strenge grenswaarden vastgesteld voor het lasrookgehalte. Er mag maximaal 1 milligram lasrook in een vierkante meter lucht per achturige werkdag aanwezig zijn.
 

Innovatieve lastoorts

TNO ontwikkelde in samenwerking met de Nederlandse fabrikant van lastoortsen Translas en het innovatieplatform iTanks de Extractor: een lastoorts die ruimschoots aan de grenswaarden voldoet. De Extractor is een mechanisch hulpmiddel dat een open vlam met gas, brandstof en zuurstofzekeringen om twee stukken metaal aan elkaar smelten.
 

Gezonder en goedkoper

De Extractor reduceert de lasrook met 90 tot 95 procent door de het direct bij de bron weg te zuigen. Dit leidt tot lagere gezondheidskosten, minder ziekte en verzuim, lagere kosten voor las- en afzuigapparatuur en minder ventilatie- en energiekosten. Op jaarbasis scheelt dit voor ondernemers ongeveer 3.000 euro per werknemer.
 

Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten