Mogen mijn klanten webshop artikelen afhalen?

Nieuwe functies aan je bedrijfspand toevoegen
Je hebt een webshop en wil klanten extra service bieden door hen voortaan ook in je bedrijfspand te ontvangen. Of je wil als ondernemer in de foodsector proeverijen organiseren. Mag dat vanuit je bestaande pand?
Afhankelijk van de inrichting en de functies van je bedrijfspand, zal het worden aangeduid als ‘winkel’ en/of ‘horeca'. In verband met vergunningen is het verstandig om hier aandacht aan te besteden.
 
Winkel of afhaalpunt?
Het kan interessant zijn om je klanten de gelegenheid te geven om de gekochte producten te komen afhalen. Zo’n fysiek servicepunt werkt met name bij nieuwe webshoppers in jouw webshop vertrouwenwekkend. Een afhaalpunt van goederen kan  echter wel gezien worden als detailhandel of winkel. Zodra dit afhaalpunt de vorm krijgt van een winkel doordat  er bijvoorbeeld daadwerkelijk klanten ontvangen worden, producten kunnen worden uitgeprobeerd, producten zijn uitgestald/ opgeslagen of het afhaalpunt op gezette tijden geopend is kan  de webshop  als detailhandel worden geclassificeerd en heb je daarvoor vergunningen nodig. Op gemeentelijk niveau kan de definitie van een detailhandel verschillen.  Zo kunnen er bijvoorbeeld restricties gelden op het gebied van openingstijden en betaalmogelijkheden op de locatie.
 
 
Winkel of horeca?
Voor importeurs kan het interessant zijn om voor (vaste) klanten een proeverij te houden om bijvoorbeeld nieuwe producten onder de aandacht te brengen. Wanneer het alcoholhoudende dranken betreft, dien je in het bezit te zijn van een horecavergunning. Daarnaast moet je pand ook een horecabestemming hebben in het bestemmingsplan.
 
Neem in beide gevallen contact op met het ondernemersloket van jouw gemeente om er zeker van te zijn dat je geen regels overtreedt.

Heel winkelgebied als webshop: 9straatjesonline.com

Online ondernemen met Rosanne Jansen
Het hipste winkelgebied uit Nederland heeft een eigen webwinkel: 9straatjesonline.com. Initiatiefnemers zijn Rosanne Jansen en Valerie van der Meer. Ze haalden er onder meer RTL Boulevard, de Jackie en de Grazia mee. Kwestie van goede marketing of het vinden van een gat in de markt?
heel-winkelgebied-als-webshop-9straatjesonline-3913163739.png

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten