Hoe ga ik gerust op vakantie?

Vakantiechecklist voor ondernemers
Als ondernemer wil je ook graag onbezorgd op vakantie. Als je je werknemers goed instrueert en je netwerk op de hoogte stelt van jouw afwezigheid, is dat mogelijk. Hierbij een aantal praktische tips.

Afronding werkzaamheden
Om gerust op vakantie te gaan, is het verstandig om je werkzaamheden geleidelijk af te bouwen. Plan de laatste dagen voor je afwezigheid geen (belangrijke) afspraken meer in je agenda, zodat je rustig de tijd hebt om lopende zaken af te ronden.
 
Goede overdracht
Je werknemers kunnen beter iets teveel weten dan te weinig. Spreek daarom ook duidelijk af wie welke taken van jou overneemt, zodat daar geen verwarring over ontstaat. Maak bijvoorbeeld een Excel-document waarin je per persoon taken toewijst. Belangrijke informatie of documenten die horen bij belangrijke lopende zaken kun je online opslaan, bijvoorbeeld in Google Docs. Zo kun je elk moment bij belangrijke informatie.
 
Liquiditeitsplanning
Wat moet je tijdens de vakantie betalen en wat krijg je binnen? Verstuur ruim van tevoren je facturen. Zorg ervoor dat alle financiële zaken zijn afgehandeld. Het voordeel van internetbankieren is dat je ook betaalopdrachten vooraf in kunt stellen. Neem desnoods de benodigdheden mee om te kunnen internetbankieren, zodat je op vakantie financiële spoedgevallen kunt afhandelen.

Bereikbaarheid
Maak afspraken over wat spoedgevallen zijn en hoe je werknemers daarover contact met je opnemen. Spreek bijvoorbeeld af dat je een telefoontje of sms krijgt bij hoge prioriteit en een mail bij lage prioriteit. Als je tijdens je vakantie niet bereikbaar wilt zijn, zorg dan dat het duidelijk is wie spoedgevallen behandelt.
 
Afwezigheid
Stel je netwerk op de hoogte van jouw afwezigheid. Stuur klanten en collega's een mail voordat je weggaat met informatie over wie je taken tijdelijk waarneemt. Stel ook een out of office reply in. Alle mailprogramma's of -diensten bieden hiervoor standaard faciliteiten. Ook in een voicemailboodschap kun je laten weten dat je afwezig bent. Zo weten mensen die telefonisch contact zoeken ook waar ze aan toe zijn. Om te voorkomen dat je mailbox bij terugkomst uit zijn voegen barst, kun je nieuwsbrieven en standaardmailings wellicht tijdelijk stopzetten.
 
Inspiratie
Gebruik je vakantie om nieuwe ideeën en inspiratie op te doen. Die paar weken zonder werk is een goed moment om bij te tanken. Neem een paar goede boeken mee en rust lekker uit, dan komt de inspiratie vanzelf.
 
Weer aan het werk
Na de vakantie wacht er ongetwijfeld een stapel post, een berg ongelezen e-mails en een lijstje terugbelverzoeken. Je inbox is niet je to-do-list, ga dus rustig weer aan de slag, om te voorkomen dat je al snel weer aan vakantie toe bent. Evalueer ook met je personeel hoe het gegaan is in je afwezigheid, en wat er voor een volgende keer nog beter geregeld zou kunnen worden.
 
 
 
 

Op Bezoek bij Loek: Aflevering 5

Als ondernemer wil je in de zomer ook wel lekker onbezorgd op vakantie. Hoe zorg je ervoor dat je je bedrijf goed achterlaat? Loek geeft tips!
op-bezoek-bij-loek-aflevering-21113131207.png

Dossiers

Met de auto van de zaak op vakantie. Mag dat?

Wanneer kun je rekenen op bijtelling voor de inkomstenbelasting?
Mogelijk ga je met je auto van de zaak op vakantie. Hoe zit het met de kosten die je voor de auto maakt, zoals brandstof en tolgelden? Wanneer krijg...

Welke regels zijn er voor het werken met jonge vakantiekrachten?

Wat voor werk mogen jongeren wel en niet doen?
In de zomer gaan duizenden jongeren op zoek naar vakantiewerk. Jongeren mogen vanaf hun dertiende jaar werken. Wel zijn er strengere regels met...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten