Hoe bespaar ik op verlichting?

Acht praktische tips om licht te besparen
Je hoeft niet meteen al je lampen te vervangen om je verlichting duurzamer te maken. Met kleine gedrags- en techniekveranderingen kun je ook besparen. Deze tips kunnen je een besparing tot 30 procent opleveren.
Wil jij energie besparen?
Klik hier
Begin bij de energiescan!
Start
  1. Doe het licht vaker uit

Het aan en uit doen van een lichtbron, kost geen energie. Het laten branden van een lamp, doet dat wél. Probeer je daar wat bewuster van te zijn en doe het licht uit als je een vergaderruimte, magazijn of toilet verlaat en attendeer je werknemers hier ook op. Overigens is kunstlicht op de werkvloer sowieso niet iedere dag nodig. Op een zonnige dag heb je soms ook genoeg aan daglicht en kun je de lampen uitdoen.

  1.  Benoem een energiecoördinator
Om je werknemers zuinig met licht om te laten springen, is het slim om een energiecoördinator aan te wijzen. Hij of zij kan opletten of er niet onnodig licht brandt. Ga eens in de zoveel tijd met hem of haar om de tafel zitten: Welke maatregelen zouden licht kunnen besparen? Vraag hem of haar ook om collega’s regelmatig te wijzen op het belang van energiezuinig met licht omgaan.
  1. Maak een afsluitprocedure
Zorg dat voor iedereen duidelijk is wie wanneer als laatste het licht uitdoet. De ene keer is het iemand van de schoonmaak, de andere keer ben je het zelf en een dag later is het een van je werknemers die nog iets wil afmaken.
  1. Plaats een bewegingssensor
In sommige ruimtes is niet constant licht nodig. Het vergaderhok, je kantoor, het toilet: de meeste van deze ruimtes worden niet de hele dag gebruikt. Als iedereen steevast het licht uitdoet bij het verlaten van de ruimte, is het prima. Echter, als jij en je werknemers dit vaak vergeten, kun je overwegen om een bewegingssensor te plaatsen. Dit kost zo’n 50 tot 60 euro. Aan één sensor kun je meerdere armaturen schakelen. De gemiddelde terugverdientijd is 1 tot 3 jaar.
  1. Verlichting op groepen
Zet verlichting in plaats van op één groep, op meerdere groepen. Soms zijn maar een paar van je werknemers aanwezig, waardoor het niet nodig is om de héle ruimte van licht te voorzien en je dus maar één groep hoeft in te schakelen.
  1. Verlichtingsniveau
Draai minder sterke peertjes in. Soms is dat hoge wattage helemaal niet nodig en kun je prima voor meer energiezuinige lampjes kiezen.
  1. Vervang lampen op tijd
Hoe langer je dezelfde lampen hebt, hoe minder licht ze gaan geven en hoe groter het risico dat ze kapot gaan. Kies daarom voor ‘groepsremplace’, waarbij je alle lampen ruim voor het einde van de aangegeven levensduur vervangt. Dit zorgt voor meer licht en verkleint de kans dat je lampen kapot gaan.
  1. Maak armaturen schoon
Armaturen, lampen en lichtsensoren worden vuil. Viezigheid zorgt ervoor dat een deel van het rendement verloren gaat. Dit is makkelijk op te lossen door minstens een keer per jaar de armaturen, lampen en sensoren schoon te (laten) maken. Schone verlichting geeft meer licht en gaat langer mee.  

Snel besparen op verlichtingskosten?

Bespaar snel tot 80 procent op je verlichting
Als je je bedrijf uitrust met energiezuinige verlichting, kun je als ondernemer tot 80 procent besparen op verlichtingskosten. Snel weten hoe je dat...

Hoe maak ik een verlichtingsplan?

Hoe ziet een plan voor verlichting eruit?
Wil je nieuwe lampen ophangen op de werkvloer of besparen op verlichting, maak dan een verlichtingsplan. Hiermee breng je in kaart welke verlichting...

Hoe kan ik energie besparen op verlichting?

Kies voor led-lampen
Verlichting kost veel energie. In bedrijfspanden gaat zo'n 22 procent van de energie naar verlichting, in oudere kantoren kan dit oplopen tot 60...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten