Hoe voorkom ik psychisch verzuim?

65 procent van het verzuim is psychisch
65 procent van het verzuim is psychisch, soms met langdurig ziekteverzuim of arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Signaleer psychische klachten op tijd.
Wat is de procedure bij ziekte?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Bij verzuim met psychische oorzaak kun je denken aan overspannenheid, een burn-out, depressie of een angststoornis. En de klachten herkennen is één, stappen ondernemen is een ander verhaal. Dit vinden veel werkgevers lastig. Zonde, want je kunt er de verzuimduur flink mee verkorten.
 
Risicogroep verzuim door psychische klachten
Psychische aandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid en komt het meest voor bij vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar. Bij mannen is het dezelfde leeftijdsgroep waarin dit soort verzuim het meest voorkomt. Vooral in de publieke sector, in het onderwijs, in de financiële dienstverlening en in de gezondheidszorg vormen psychische aandoeningen vaak de reden van verzuim.
 
Verzuimduur verkorten
Verzuim door psychische klachten duurt gemiddeld 53 dagen. Het verzuim door een depressie duurt nog flink wat langer: gemiddeld 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. De belangrijkste oorzaken van verzuim met psychische oorzaak? Het onvoldoende hanteren van grenzen en de werk privé-balans.
Hoe eerder psychische of psychosomatische klachten worden gesignaleerd, hoe beter. Dit verkort namelijk de verzuimduur. Probeer klachten te herkennen. Merk je dat je werknemer minder functioneert? Dat hij zware belasting vermijdt? Zie je een duidelijke gedragsverandering? Dit kan wijzen op psychische klachten. Je bedrijfsarts is gespecialiseerd in het herkennen van klachten. Zijn verzuimaanpak zal oplossingsgericht zijn: in de eerste zes weken van het verzuim, plant hij waarschijnlijk drie consulten met je werknemer. En ook in de tussentijd begeleidt de bedrijfsarts de werknemer om terug te keren naar het werk. Zodra de werknemer weer volledig aan het werk is, houdt de bedrijfsarts de situatie in de gaten door een persoonlijk consult gericht op terugvalpreventie.
 
Vroegtijdig signaleren
Signaleer je de psychische of psychomatische klachten van je werknemer in een vroeg stadium, dan kun je de verzuimduur met een derde verkorten. Dit komt neer op op gemiddeld 17 dagen (bij een verzuimperiode van 53 dagen). Eén dag verzuim kost 250 euro, dus daarmee verlaag je de verzuimkosten van je werknemer met 4250 euro. 
 
Bron: 365/ArboNed, promotie-onderzoek Petra Koopmans Rijksuniversiteit Groningen, TNO, promotieonderzoek Rob Hoedeman Universiteit Medisch Centrum Groningen. 

 

Download nu het gratis whitepaper Eerste hulp bij verzuim verlagen


Hoe motiveer ik mijn medewerkers?

Creëer bevlogenheid bij je werknemers
Hoe groter de motivatie onder je medewerkers is, hoe kleiner de kans op verzuim. Maar hoe doe je dat, zorgen dat je werknemers bevlogen raken in wat...

In gesprek met je zieke medewerker

Hoe voer ik een kort frequent verzuimgesprek?
Kort frequent verzuim is verantwoordelijk voor 15 procent van de verzuimkosten. Ga in gesprek met die medewerker die vaak met buikpijn naar huis gaat....

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten