Hoe voorkom je een ongeval?

Kleine bedrijven doen te weinig aan veiligheid
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SWZ), voorheen bekend onder de naam Arbeidsinspectie, maakte dit woensdag bekend.

Bij 438 bedrijven in verschillende bedrijfstakken binnen de industrie, bouw, handel en dienstverlening werden controles uitgevoerd. De inspectie bezocht bedrijven waar tenminste een of meerdere ongelukken waren gebeurd en waar minder dan 50 werknemers werken.

 

4 op de 10 bedrijven gevaarlijk

Maarliefst 43 procent van de bedrijven voldeed nog niet aan de regels voor gezond en veilig werken. In veel van de bedrijven waar al eerder een ongeval had plaatsgevonden was de veiligheid op de plek van het ongeval verbeterd, maar was de situatie in andere delen van het bedrijf nog steeds niet veilig.

 

Vaak was het de veiligheid van machines die niet aan de norm voldeed. Een ander struikelpunt was volgens de inspectiedienst het verzuimen om na een ongeval de risico’s voor het personeel in kaart te brengen.

 

Slechte voorlichting over veilig werken

Vooral in bedrijven waar veel jongeren en tijdelijke krachten werken, zijn werknemers niet goed voorgelicht over veilig werken. Ook was het toezicht in deze bedrijven vaak niet goed geregeld. Het is dan ook geen verrassing dat jongeren en invalkrachten hierdoor vaker betrokken zijn bij een ongeval.

 

Ook kleine bedrijven weten vaak niet genoeg over veiligheidsmaatregelen: ze zijn niet op de hoogte van alle regels, denken dat veiligheidsmaatregelen duur zijn en dat een ongeval eenmalige pech is. 

 

Inspectie SWZ


Dossiers

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten