"De bank inlichten ruim voor het mis gaat"

Hoe een ondernemer met groene vingers zijn geldzaken regelt
Egbert Hoogendoorn heeft een goed lopend groenbedrijf in het Zuid-Hollandse Driebruggen en heeft inmiddels een uitgebreid dienstenpakket. Maar hoe regelt een man met groene vingers zijn financieringszaken?
Naam: Egbert Hoogendoorn
Bedrijfsnaam: Multi-Tuin
Bedrijfsvorm: BV
Sinds: 2001
Aantal werknemers: 18
 
Paraplu
“Ik probeer zoveel mogelijk zelf te financieren”, vertelt Hoogendoorn. “Het liefst mijd ik de bank. Ik hoor van andere ondernemers vaak negatieve geluiden. Ze zeggen dan: banken zijn net een paraplu op het verkeerde moment. Als de zon schijnt zijn ze er voor je, maar als het regent niet.” Toch heeft Hoogendoorn zelf nog geen slechte ervaringen met de bank. “Sinds ik ben begonnen met mijn onderneming zit ik al bij de Rabobank en ze hebben me altijd goed geholpen.”
Rekening courant
De enige vorm van krediet die Hoogendoorn tot nu toe heeft moeten aanboren is zijn rekening courant. “In de eerste twee jaar heb ik een paar keer rood gestaan, maar daarna niet meer. Ook dat vermijd ik het liefst, vanwege de hoge rente die je erover betaalt.” Toen Hoogendoorn voor de eerste keer een tijdelijke financiële buffer nodig leek te hebben, belde hij direct de bank op. “Ik moest voor een andere partij wat materialen gaan voorschieten en wist niet of ik het allemaal rond zou gaan krijgen. Toen heb ik direct gebeld met de vraag wat de opties waren. Tijdelijk bijlenen was geen enkel probleem. Achteraf heb ik er niet eens gebruik van hoeven maken, maar de opstelling van de bank was altijd positief.”
 
Door het ijs
De belangrijkste tip die Hoogendoorn mee kan geven aan collega-ondernemers is dan ook: goed voorbereid zijn. “Je moet een bank van tevoren inlichten en niet pas aankloppen op het moment dat je de rekeningen niet meer kunt betalen. Dan ben je te laat. Vooruit kijken is heel belangrijk. Je moet duidelijk zijn tegenover de bank. Direct reageren wanneer je het eerste scheurtje in het ijs ziet en niet pas als je er doorheen zakt, want dan is het te laat.”

Presentatie ondernemer bij bank kan beter

Ondernemer moet goed voorbereid zijn voordat hij naar de bank stapt
Door de kredietcrisis zijn banken minder vaak bereid om een kredietaanvraag goed te keuren. Des te belangrijker om een helder en overtuigend plan aan...

Welke bancaire kredieten zijn er?

Bij de bank kun je terecht voor veel financieringsvormen
Heb je geld nodig? Dan kun je naar een bank. Banken zijn immers nog altijd de grootste kredietverstrekkers in Nederland. Zo'n 75 procent van de...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten