Op de fiets naar het werk: hoe stimuleer ik mijn medewerkers?

De voordelen van fietsen naar het werk

Zie jij je medewerkers graag op de fiets naar het werk komen omdat ze daardoor fitter zijn? Met fietscampagnes als Rij2op5 of Trappers kun jij ze stimuleren. Met het Nationale Fietsplan kunnen ze zelfs onbelast een fiets kopen.

Het is zo makkelijk om ’s morgens in de auto te springen op weg naar het werk, maar het is veel leuker om op de fiets te gaan. Onderweg beleeft je personeel nog eens wat. Bovendien is fietsen niet alleen gezond, het is milieuvriendelijk en het levert een bijdrage aan het oplossen van parkeer- en fileproblemen.

Een paar voordelen

1. Komen je medewerkers op de fiets, dan bespaar jij parkeerplaatsen voor klanten.

2. Fietsend personeel draagt bij aan een duurzaam imago van je bedrijf.

3. Fietsen is gezond. Je medewerkers komen een stuk fitter op kantoor.

4. Minder auto’s op de weg, vermindert de files.

5. Je personeel bespaart kosten voor de sportschool.

Fietsstimulering

Maar om je personeel op de fiets te krijgen, moet jij ze als werkgever stimuleren. Dat kan met een van de vele fietscampagnes. Zoals bijvoorbeeld het Nationale Fietsplan of Fietsen Scoort. Bespreek met je medewerkers welke fietscampagne het best bij jullie past. Een paar voorbeelden:

Trappers

Met de fietscampagne ‘Trappers’ beloon je medewerkers die op de fiets komen. De tweewielers van je fietsende personeel worden voorzien van een zender. Op je bedrijf hangt een ontvanger, die iedere gefietste rit registreert. Daarmee verdienen je medewerkers ‘Trappers’. Met gespaarde Trappers bestellen ze artikelen, dagjes uit in de webshop van Trappers. Op een persoonlijke pagina ‘Mijn Trappers’ ziet je medewerker haar of zijn saldo.

Fietsen Scoort

De campagne Fietsen Scoort richt zich op ondernemers en medewerkers die van een wedstrijdje houden en het graag tegen andere bedrijven opnemen. Alle gefietste kilometers worden bij elkaar opgeteld en aan het einde van het jaar gepresenteerd. Door op de website van Fietsen Scoort de kilometers te registeren, zien jij en je medewerkers ook hoe jullie bedragen aan CO2-besparing.

Nationale Fietsplan

Met het Nationale Fietsplan kunnen je medewerkers onbelast een fiets of een E-bike kopen. Jij als werkgever kunt ervoor kiezen de fiets te schenken, ter beschikking te stellen of voorfinancieren via het brutoloon. Er zit wel een voorwaarde aan vast: de fiets moet op meer dan de helft van de werkdagen gebruikt worden. Dat moet natuurlijk geen probleem zijn voor je medewerker die graag fit blijft.

Rij2op5

Met Rij2op5 kun je medewerkers die dichtbij het werk wonen, aansporen om vaker op de fiets te komen. Je personeel hoeft echt niet ineens vijf dagen per week te fietsen. Begin gewoon met twee van de vijf dagen. Rij2op5 biedt jouw medewerkers ook de mogelijkheid om elektrische fietsen te testen. Om je medewerkers aan te moedigen, krijg je van Rij2op5 campagnemateriaal, zoals een weegschaal en posters. Ook zijn fietsambassadeurs bereid je medewerkers persoonlijk reisadvies te geven.

Fietscalculator

Benieuwd hoeveel calorieën, brandstof en uitlaatgassen je werknemers besparen als ze de fiets vaker pakken? Dat is in één oogopslag af te lezen op de Fietscalculator. Een voorbeeld: je medewerker fietst drie dagen per week, 15 kilometer totaal of per dag van en naar het werk en dat 45 weken per jaar. Dit scheelt je medewerker gemiddeld op jaarbasis zo’n:

- 202,50 euro brandstof,

- 23490 calorieën en

- 322 kg CO2-besparing

Alternatieve vervoersmiddelen

Het whitepaper ‘Hoe laat ik mijn medewerkers slimmer en goedkoper reizen?’ geeft je nog meer inzicht in alternatieve vervoersmiddelen voor je medewerkers. Download dit whitepaper gratis. 

Wat vind je van dit artikel?