Met welke internationale handelsrestricties moet ik rekening houden?

Checklist | Wat mag je uitvoeren en doorvoeren?
Je mag niet elk product zomaar exporteren. Voor bepaalde goederen en landen bestaan internationale handelsrestricties. Hierbij gaat het om militaire goederen en spullen die als wapen kunnen worden ingezet. De regels zijn gebaseerd op internationale verdragen, exportcontroleregimes en Europese besluitvoering.
Meer weten over wet- en regelgeving?
Klik hier
Download het whitepaper
Naar MijnMKB
Naast de gewone wetten en regels rond im- en export, bestaan er strenge restricties rond militaire goederen (zoals wapens en munitie) en dual use-goederen, die zowel een civiele als een militaire toepassing kunnen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koolstofgarens, die worden gebruikt om tennisrackets en golfclubs te versterken, maar ook een onderdeel zijn van ultracentrifuges waarmee uranium kan worden verrijkt.
 

Vergunningen

Voor het uivoeren of doorvoeren van militaire goederen heb je een vergunning nodig. Er zijn individuele, globale en algemene vergunningen. Voor dual use-goederen heb je meestal alleen een vergunning nodig als je ze naar landen buiten de Europese Unie vervoert. Het hangt van de bestemming en de eindgebruiker af of je de vergunning krijgt.
 
De lijst met dual use-goederen is ingedeeld in tien categorieën:
  • nucleaire goederen;
  • materialen, chemicaliën, micro-organismen, toxines;
  • materiaalbewerking;
  • elektronica;
  • computers;
  • telecommunicatie en informatiebeveiliging;
  • sensoren en lasers; navigatie en vliegtuigelektronica;
  • zeewezen en schepen;
  • ruimtevaart en voortstuwing.
 
Kijk op de website van de Rijksoverheid voor volledige lijsten van alle militaire en dual use-artikelen die je niet zomaar mag uitvoeren.
 

Bijzondere landen

Voor sommige landen bestaan extra restricties. Dat zijn landen die in oorlog zijn of een dictatoriaal regime hebben. Denk bijvoorbeeld aan Iran, Irak, Afghanistan, Libië, Syrië, Jemen, Wit-Rusland, Somalië, Eritrea, Ivoorkust, Myanmar (Birma), Noord-Korea en Democratische Republiek Congo.
 
Voor andere landen, als Australië, Japan, Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten zijn veel exportrestricties juist opgeheven. Deze landen houden zich aan de exportcontroleregimes en hebben een met Nederland vergelijkbaar exportcontrolebeleid. Voer je militaire of dual-usegoederen uit naar een van deze landen? Dan kun je een algemene vergunning aanvragen en hoef je niet meer elke transactie apart aan te melden.
 
Op de website van AgentschapNL vind je voor elk land actuele informatie over wat je wel en niet mag uitvoeren en welke vergunningen je nodig hebt.

Europa cruciaal voor Nederlandse export

Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, aan het woord
De euro en de Europese Unie zitten in zwaar weer. Maar waarom mogen ondernemers Europa en de munt niet laten vallen? Hans Biesheuvel van MKB-Nederland vertelt dat de twee cruciaal zijn voor de Nederlandse export.
europa-cruciaal-voor-nederlandse-13113124403.png

Exporterende sectoren kunnen groei verwachten

Sectoren profiteren van aantrekkende wereldeconomie
In de tweede helft van 2013 zullen de sectoren die sterk afhankelijk zijn van export weer gaan groeien. Dat voorspelt het ING Economisch Bureau in...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten