Groei financieren: welke opties zijn er?

Eigen geld, krediet, factoring, crowdfunding en subsidie

Man-rekenmachine-boek-bril

Hoe kom je aan geld om groeiplannen te financieren? Ren niet direct naar de bank maar verdiep je eerst in de mogelijkheden. We helpen je op weg met 6 opties en 2 gouden tips. Zo kun je een deel van de groei financieren.

1. Groei financieren met eigen geld 

Kijk altijd eerst wat er in je eigen portemonnee zit. Inzicht in je eigen financiën is niet alleen belangrijk voor jezelf. Een eventuele externe financier zal hier namelijk ook naar vragen. Als jij laat zien dat je ook eigen geld investeert in je plan, wekt dat vertrouwen. 

Ga ook na hoeveel geld je los kunt maken binnen je bedrijf. Je kunt bijvoorbeeld meer winst inhouden om te investeren in groei. Wellicht kun je processen efficiënter inrichten of verder automatiseren. Het geld dat je bespaart, kun je investeren in groei. 

2. Factoring 

Veel ondernemers hebben last van laat betalende klanten. Herkenbaar? In dat geval kun je geld vrijmaken met strakker debiteurenbeheer. Dat betekent dat je zorgt dat je je factuurbedragen sneller binnen hebt, zodat je sneller kunt investeren. 

Een financieringsvorm die hierop aansluit is factoring, ook wel debiteurenfinanciering genoemd. Een aanbieder van factoring kan je facturen voorfinancieren en zelfs je debiteurenbeheer overnemen tegen een bepaalde rente. Als je veel uitstaande facturen hebt die niet snel betaald worden, kan dit een geschikte financieringsvorm voor je zijn. 

3. Krediet 

Een zakelijk krediet is een geldbedrag dat je vrij kunt opnemen voor je bedrijf. Met zo'n krediet kun je investeren op de momenten dat het nodig is. Je kunt er ook dagelijkse bedrijfsuitgaven mee doen als je tijdelijk geld tekort komt. Een zakelijk krediet wordt daarom ook wel werkkapitaalfinanciering genoemd. 

Zakelijk krediet vraag je aan bij de bank of een andere kredietverstrekker. Je bepaalt zelf hoeveel van het krediet je opneemt en wanneer. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je opneemt. Daarnaast rekent een financier vaak servicekosten, normaliter is dat een percentage van het totale kredietbedrag waar je over beschikt. 

4. Rekening courant krediet 

Als het gaat om een reeks kleine, snelle investeringen kan een rekening courant krediet ook uitkomst bieden. Hiermee kun je tegen een relatief hoge rente tijdelijk rood staan op je bedrijfsrekening. 

Wil je echter een flinke investering doen en daarover minder rente betalen, dan kun je beter voor een andere zakelijke kredietvorm kiezen. Een bank biedt ook krediet- en leningsvormen speciaal voor innovatie en groei. 

5. Crowdfunding 

Ook via crowdfunding kun je groei financieren. Met deze vorm van financieren doe je een beroep op 'het publiek'. Via een crowdfunding-platform begin je een campagne en presenteer je jouw idee of product. Iedere persoon die enthousiast wordt van je plan, kan via het platform geld investeren, doneren of uitlenen. Zo krijg je financiering van een grote groep individuen.

Groei financieren met crowdfunding is een intensief traject. Je moet een aantrekkelijk en goed onderbouwd verhaal presenteren aan het grote publiek en je investeerders enthousiast maken met een mooi rendement.

Het grote voordeel van crowdfunding is de marketingfunctie. Als je campagne succesvol is, staan jouw bedrijf en je product volop in de schijnwerpers. En dat is mooi meegenomen. 

Het nadeel is dat zo'n campagne behoorlijk wat tijd kost en je veel informatie publiek bekend moet maken, zoals je financiën. Ook is de slagingskans van crowdfunding niet groter dan wanneer je aanklopt bij een bank en zullen investeerders alleen interesse tonen als het rendement aantrekkelijk genoeg is; dus goedkoop is het niet. Daarbovenop komen ook administratiekosten die je afdraagt aan het platform, zo om en nabij de 5% van het bedrag dat je ophaalt. 

6. Groei financieren met subsidies 

Voor veel geldschieters brengt groei financieren van je onderneming veel risico en onzekerheid met zich mee. Daar biedt de overheid ondernemers de helpende hand. Via banken en enkele andere financiers kun je een borgstellingskrediet krijgen. Dit is een onderdeel van de regeling Borgstelling MKB (BMKB)

Met deze regeling staat de Nederlandse overheid voor een groot deel borg (60 tot 67,5%) garant voor het krediet. Hierdoor is de bank ook eerder bereid te financieren en soms ook tegen betere voorwaarden. 

Speciaal voor groeiplannen is er ook de groeifaciliteit, waarbij de overheid voor 50% garant staat voor een groeilening. 

Financiering groeiplan 

Voor je naar een financier stapt, moet je bepalen hoeveel geld je precies nodig hebt en waarvoor. Je kunt hiervoor een financiering groeiplan opstellen, bijvoorbeeld aan de hand van een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. 

Gestapeld financieren 

De groei van je onderneming financieren kan ook door bovenstaande opties te combineren. Dit heet gestapeld financieren. Zo kun je bijvoorbeeld crowdfunding combineren met een zakelijk krediet. 

Geld voor innovatie 

Het woord 'innovatie' opent deuren. Als jouw groei innovatief (vernieuwend) is, heb je meer opties voor subsidies en financieringsvormen voor financiering. 

Lees meer: Welke subsidies zijn er voor innovatie?

Wat vind je van dit artikel?

Martin de Coninck

Auteur

Martin de Coninck

Vanuit mijn werk als freelance copywriter ervaar ik hoeveel er komt kijken bij ondernemen. Tijd is schaars en kennis bijspijkeren op het gebied van ondernemen schiet er al snel bij in. Juist als copywriter vind ik het belangrijk om de tijd te nemen onderwerpen goed te begrijpen en te onderzoeken. Door het vervolgens begrijpelijk op te schrijven wil ik ondernemers kennis bieden en tijd besparen, zodat zij het beste uit hun bedrijf kunnen halen.