De zorgtoeslag

Waar ligt de inkomensgrens voor zorgtoeslag in 2016?
Als ondernemer kan je inkomen fluctueren. Om mensen met een lager inkomen tegemoet te komen in de kosten van de basisverzekering, bestaat de zorgtoeslag. De hoogte hiervan is inkomensafhankelijk. Ook het inkomen van je (eventuele) partner speelt hierbij een rol.
Meer weten over verzekeringen?
Klik hier
Bekijk het dossier
Lees verder
De overheid keert zorgtoeslag uit zodat wordt voorkomen dat de toegang tot zorg onbetaalbaar wordt. De zorgtoeslag is er dus voor iedereen die een lager inkomen heeft. De gemiddelde premie van een basispolis wordt vergeleken met het bedrag waarvan de overheid het aanvaardbaar vindt dat mensen dat, gezien hun persoonlijke inkomen, aan zorgpremie kwijt zijn. Het verschil tussen die twee bedragen wordt als zorgtoeslag terugbetaald.
 

Zorgtoeslag per huishouden 

De overheid (de Belastingdienst) kijkt bij de berekening van de zorgtoeslag naar het gezamenlijk belastbaar inkomen van een huishouden. Bij een (echt)paar wordt dus gekeken naar het gezamenlijke inkomen en krijgen dan een gezamenlijke toeslag. Een thuiswonend kind van 18 jaar en ouder krijgt overigens wel een eigen aparte zorgtoeslag. 
 

Inkomensbovengrens

Voor meerpersoonshuishoudens lag de inkomensgrens in 2015 op 33.500 euro. Voor een eenpersoonshuishouden was dat 26.500 euro. In 2016 verandert hier waarschijnlijk niet veel aan. 
De hoogte van de zorgtoeslag was voor een huishouden met meer personen in 2015 942 euro per jaar. Voor eenpersoonshuishoudens was het maximaal 1791 euro. In 2016 gaat de toeslag iets omhoog, vooral voor mensen met de laagste inkomens, met waarschijnlijk 6 euro per maand per persoon. De maximale zorgtoeslag voor een eenpersoonshuishouden wordt dan 1.013 euro, voor een meerpersoonshuishouden 1.935 euro. 
 

Hoe vraag je zorgtoeslag aan? 

Meld je via de site van de Belastingdienst aan om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Omdat je inkomen als ondernemer kan fluctureren, moet je altijd rekening houden met een 'eindafrekening'. Dit is een onderdeel van je definitieve belastingaanslag over een afgesloten fiscaal jaar. Het kan zijn dat je een deel van de zorgtoeslag moet terugbetalen. Je kunt achteraf de zorgtoeslag aanvragen, dus met terugwerkende kracht. Nare verrassingen voorkom je zo. Je krijgt hiervoor ruim de tijd, zo kun je bijvoorbeeld nog zorgtoeslag voor 2015 aanvragen tot 1 september 2016.

 


Dossiers

Waarom zou ik mijn personeel een collectieve zorgverzekering aanbieden?

Waarom is een zorgverzekering belangrijk?
Voor jou als ondernemer is het belangrijk dat de zorgverzekering van je personeel goed geregeld is. Je medewerkers moeten tenslotte goed geholpen...

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten