7 handige apps voor in de auto

Welke apps zijn handig op autogebied?

handige apps voor auto

Welke handige apps voor in de auto zijn er? Genoeg… In dit artikel delen we 7 apps waarmee je winst kunt pakken onderweg. En echt niet alleen door snel en effectief naar je bestemming te navigeren, deze apps zijn er ook om brandstof te besparen, autokosten in de gaten te houden, rijveiligheid te vergroten, files te vermijden en je kilometerregistratie bij te houden voor de belasting.

Navigatie-apps

Google Maps staat standaard op veel telefoons. Een goede navigatie-app, met verschillende functionaliteiten. Zo kun je de kaart in een bepaald gebied vooraf downloaden,  je parkeerplaats opslaan om je auto makkelijk terug te kunnen vinden, geeft Google Maps de maximumsnelheid aan en zie je actuele informatie over files en wegwerkzaamheden. 

Maar er zijn meer navigatie-apps.

  • Waze: deze app, ook van Google, kan min of meer hetzelfde als Google Maps. Hij heeft een ander uiterlijk en maakt gebruik van de kracht van de community. Zo weet je snel welke files, snelheidscontroles en andere zaken je onderweg kunt tegenkomen. Verder heeft de app een offline-modus, ondersteuning voor spraakopdrachten en kun je je reis delen - zodat de ander precies weet wanneer je op je bestemming aankomt. 

  • Flitsmeister: een van de meest gebruikte Nederlandse navigatie-apps. De app onderscheidt zich door de grote community. Bijzondere verkeerssituaties, flitsers en snelheidscontroles staan er supersnel in. Verder heeft de app een ingebouwde parkeerfunctie, waardoor je vaak niet hoeft te zoeken naar een betaalautomaat. De parkeersessie kun je beginnen en eindigen in je app.

  • Sygic: nog niet zo bekend, maar dat is een kwestie van tijd. De app heeft veel fanatieke gebruikers en een enorme lading onderscheidende functies. Het heads-up display wat het scherm van je smartphone, als deze op je dashboard ligt, op je voorruit projecteert bijvoorbeeld. Ook hebben ze een real-view-optie (in-app-aankoop) waarmee de navigatie in augmented reality op het scherm van je telefoon wordt getoond. Zo zie je precies de weg waar je moet afslaan, in plaats van na 200m rechts te moeten. Let op: deze app is fan van offline navigeren, dus daarom moet je sommige kaarten eerst downloaden voor je ze kunt gebruiken. 

Goedkoop tanken

Een volle tank: geen favoriete uitgave van veel mensen. Daar betalen we het liefst zo weinig mogelijk voor. Met de gratis app Waze zie je snel waar je in de buurt het minst betaalt om weer even vooruit te kunnen. Je klikt 1 x aan welke soort brandstof je nodig hebt, daarna laat de app je de dichtstbijzijnde tankstations zien. Klik je op het icoontje? Dan zie je direct de actuele literprijs. Als je erop klikt, dan opent de app jouw navigatie-app om je hier zo snel mogelijk naartoe te leiden. Bonus: in de app kun je heel snel zien waar in de buurt je nog even snel je auto kunt wassen. Niet alleen waar je dat kunt doen, maar ook welke wasmethode er op de locatie gebruikt kan worden. Ideaal als je onderweg bent naar een belangrijke afspraak en een duif besluit je auto te gebruiken als buitentoilet.

Veilig aankomen op je bestemming

In 68% van de verkeersongevallen speelt afleiding een rol. De smartphone is de belangrijkste veroorzaker hiervan. Hiervoor zijn verschillende handige apps en functies ontwikkeld.

  • De functie ‘Niet storen tijdens het rijden’ van Apple. Beschikbaar voor smartphones vanaf iOS 11. Deze blokkeert alle inkomende meldingen tijdens het autorijden en schakelt automatisch in als je rijdt of als je auto verbindt met bluetooth. 

  • In-Traffic reply app van Samsung: deze app stuurt automatisch een reactie als je tijdens het rijden (of fietsen) een bericht of telefoontje krijgt. Welke app je hieraan koppelt en welke reactie, dat kun je zelf kiezen.

  • Automodus van Interpolis: een app die alle meldingen uitschakelt tijdens het rijden. Muziek- en navigatie-apps werken wel gewoon. Heel handig, alleen moet je er wel zelf even aan denken om de app aan te zetten als je gaat rijden. 

  • Rij veilig app van a.s.r.: vanaf het moment dat jij harder dan 15 km/h rijdt, blokkeert deze app alles wat je af zou kunnen leiden. Sta je stil? Dan komen je meldingen weer binnen. Deze app is alleen voor Android. 

Rittenregistratie en wagenparkbeheer

Het automatisch bijhouden van je rittenregistratie die bovendien aan de strenge eisen van de Belastingdienst voldoet? Dat kan met een rittenregistratie-app die gekoppeld is aan een GPS-black box met RRS-keurmerk.

Een bekend en veelgebruikt systeem is het rittenregistratiesysteem van FleetGo, vroeger bekend als RitAssist. Via de app en via de webapplicatie kan je precies zien wanneer je welke kilometers hebt gereden. Daarnaast kun je een totaal wagenpark beheren. Denk aan de track en trace functie die laat zien waar de voertuigen zich real-time bevinden, de RFID-tags die inzichtelijk maken welke bestuurders wanneer in welke voertuigen hebben gereden en het urenrapport dat aantoont hoe lang een monteur op welke locaties is geweest. Heel handig dus voor bedrijven met meer dan 2 voertuigen in hun wagenpark.. Prijzen zijn vanaf 7 euro per maand. 

Bezoek de website

Kosten makkelijk inzien

Weet jij wat je auto of het wagenpark van je bedrijf precies kost? Niet? Dan ben je niet alleen. Maar als je als ondernemer je auto als zakelijk vermogen beschouwt, dan heb je dat inzicht in die kosten wel nodig. Je moet immers alle autokosten op een rijtje hebben voor je administratie. Dan kun je Fuelio (Android) of Road Trip MPG Lite (iOS) downloaden.  

Flitsers en files

Als je even niet op je snelheid let, zit je zo over de maximaal toegestane snelheid. Als er dan net een flitser staat, kun je een flink boete verwachten. Ook als je maar een paar kilometer te hard reed, valt die brief op de mat… Toch lekker als je dat kunt vermijden. Datzelfde geldt voor files: als je op tijd geïnformeerd wordt, kun je nog actie ondernemen om ze te vermijden. Voor beide doelen is Flitsmeister een uitkomst. De verkeersinformatie komt van de community van 1,7 miljoen actieve gebruikers die flitsers, files en wegwerkzaamheden aan- en afmelden. Android download 

iOS download

Auto terugvinden

Stel, je moet naar een stad waar je de weg niet goed kent. Je rijdt 20 minuten rond om een parkeerplaats te vinden. Als je eindelijk staat, moet je je haasten naar je afspraak. Maar als je weer buiten staat, realiseer je je dat je geen idee hebt waar je auto staat. Dat wordt zoeken. Niet als je een app gebruikt waarmee je registreert waar je parkeert. Voor iOS is er Find My Car. Voor je uitstapt open je de app en leg je de locatie van je auto vast. En als je hem terug wilt vinden, leidt de app de weg. Behalve een gewoon navigatiescherm biedt de app ook navigatie via augmented reality: de weg wordt aangegeven in het straatbeeld, gezien door de camera. Voor Android is MyCar Locator een goede keus. Deze app geeft je ook een route terug naar je auto. Tevens biedt de app een parkeertimer. 

iOs download

Android download

Ook met handige apps in de auto nog goed opletten

De meeste ongelukken gebeuren omdat mensen afgeleid zijn. Dus blijf ook met handige apps ‘gewoon’ goed opletten in het verkeer.

Wat vind je van dit artikel?

Evelien Mulder

Auteur

Evelien Mulder

Als content marketeer help ik onze partners met het bereiken van onze doelgroep: ondernemers. Eigenlijk creëer ik een win-win-win-situatie: wij bieden de ondernemer gratis relevante content, zoals een kennisartikel, whitepaper of bedrijfsscan. Deze content wordt gesponsord door een partner, die hiermee ondernemers bereikt. De derde win? Ik draag bij aan onze missie: Verhalen maken die verbinden. Ik ben begonnen bij MKBSD als ondernemerssupporter, ik ondersteunde ondernemers via onze verschillende platformen. Door deze ervaring weet ik als contentmarketeer precies welke uitdagingen, problemen en kansen ondernemers in hun dagelijks ondernemersleven tegenkomen.