Het is tijd voor een nieuwe kijk op preventie en ziekte van personeel

De visie van Bas Tomassen, directievoorzitter bij Zorg van de Zaak Netwerk

vrouw-typen-computer-koffie - notebook

Het CBS luidde de alarmklok: volgens hen was het ziekteverzuim in 2020 op het hoogste punt in 17 jaar. Toch is directievoorzitter Bas Tomassen van Zorg van de Zaak Netwerk kritisch. Hij vindt dat de nadruk te veel wordt gelegd op ziekte in plaats van preventie.

Uiteraard erkent Bas dat het leven van veel mensen in coronatijd flink op z’n kop is gezet. “We zien veel mensen die niet in staat zijn om met de situatie om te gaan.”, vertelt hij in een interview met de Financiële Telegraaf. “Het zijn aanpassingsproblemen, maar praat mensen geen ziekte aan.” Tegelijkertijd zijn er volgens Bas ook veel mensen die wèl goed hun draai kunnen vinden in de nieuwe werksituatie. 

Werkgever komt te laat in actie

Op dit moment komen veel werkgevers pas in de actiemodus wanneer een medewerker ziek wordt. Dat is immers het moment waarop uitval op de loer ligt. Wanneer je werknemer ziek thuis zit of in het ziekenhuis ligt, kost dat je zo'n 250 tot 400 euro per dag. Deze reactieve houding stoort Bas. “Wij willen werkgevers ervan bewust maken dat ze verantwoordelijkheid hebben als personeel ziek is, maar ook dat ze meer kunnen doen om te voorkomen dat het zover komt.”

Gezonde mensen zijn gelukkiger en tevredener met hun leven en daardoor ook productiever en weerbaarder. Gezond gedrag speelt daarbij een belangrijke rol. Wandelen is een laagdrempelige manier om mentaal en fysiek fit te blijven. Daarom pleit Bas ervoor om de focus te verplaatsen van reactief handelen naar inzet op preventie. In zijn eigen organisatie brengt hij dat in de praktijk. “Wij hebben in onze cao afspraken gemaakt dat werknemers geld kunnen verdienen als ze gaan wandelen, heel motiverend.” Deze vernieuwende aanpak is volgens Bas niet alleen gunstig voor je portemonnee, maar ook voor je concurrentiepositie. Je laat namelijk zien dat je het welzijn van je medewerkers belangrijk vindt.

De kracht van een integrale aanpak

Zorg van de Zaak biedt hulp op verschillende gebieden, zo kun je er terecht voor GGZ, verslavingszorg bedrijfszorg, kraamzorg en medische zorg (diagnostiek, behandeling en begeleiding). Deze partijen werken actief samen om te zorgen dat jouw medewerkers een zo kort mogelijke doorlooptijd krijgen. Ook wordt zo de kans op tegenstrijdige adviezen van verschillende zorgprofessionals verkleind. 

Door middel van deze integrale aanpak kunnen eventuele problemen snel worden geïdentificeerd, opgelost en zo mogelijk voorkomen. Op impactvolle momenten in het leven van je medewerker, is de kans op (mentale) problemen vaak groter. Daarom bundelen de aangesloten organisaties specifiek op die momenten hun deskundigheid. Op dit moment biedt Zorg van de Zaak integrale ondersteuning bij de volgende impactvolle situaties:

  • Zwangerschap & werk

Hieronder vallen bijvoorbeeld consults tijdens de zwangerschap over eventuele aanpassingen van het werk, het signaleren van mentale of fysieke problemen en het ondersteunen bij de nieuwe werk-privébalans.

  • Relatiestress & scheiden

In deze situatie worden onder andere een relatiestresstest, ondersteuning van een psycholoog tijdens de scheiding, hulp bij de werk-privébalans en ondersteuning bij praktische zaken als financiën geboden.

  • Corona

Denk hierbij aan de mogelijkheden om werknemers te testen op corona, ondersteuning bij psychische klachten en hulp om medewerkers zich te laten houden aan de regels van het RIVM. Maar ook aan het adviseren van bedrijven en organisaties hoe terugkeer naar kantoor goed geregeld kan worden. Werkgevers kunnen begeleid worden met het opzetten van hybride werken. 


Meer weten over het stimuleren van gezond werken? Bekijk dan de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal

Wat vind je van dit artikel?