Overwin het coronavirus als startup

Houd het hoofd boven water

26 juni 2020

De zakelijke wereld ligt behoorlijk overhoop sinds de uitbraak van het coronavirus. Startup of gevestigde ondernemer, iedereen voelt de gevolgen van de crisis. Toch geeft het coronavirus een startup specifieke uitdagingen. Hoe ga je hiermee om?

Word lid van MKB Servicedesk

Het coronavirus en de startup: de gevolgen

Waar gevestigde bedrijven al wat vet op de botten hebben kunnen kweken, hebben startups vaak weinig geld in kas. Een groot deel van de winst gaat namelijk direct terug in het bedrijf. Natuurlijk houd je wel rekening met mindere tijden, maar deze crisis gaat verder dan ondernemersrisico.

In hoeverre je als startup getroffen bent door het coronavirus en de bijbehorende crisis, hangt sterk af van je branche en de fase waarin je bedrijf zit. In de eerste paar maanden van de coronacrisis zijn veel startups in de reisbranche en horeca bijvoorbeeld een grote hoeveelheid omzet verloren. Heb je nog financiering nodig? Uit onderzoek van Techleap.nl onder 400 startups en scale-ups blijkt dat een derde van de ondervraagden een directe vertraging ziet in de toekenning van financiering.

Tip: dit zijn de meest gestelde vragen over de coronacrisis.

Overheidsmaatregelen coronavirus voor de startup

De Nederlandse overheid springt daarom bij om bedrijven boven water te houden. Zo is er een volledig pakket aan noodmaatregelen opgezet. 

Hier vind je een overzicht van de alle maatregelen.

Daarnaast zijn er noodmaatregelen specifiek voor startups in het leven geroepen:

  • Door middel van de SEED Capital-regeling kunnen startups en tech-bedrijven een bedrag van € 10 tot € 32 miljoen aanvragen.

  • Startups kunnen een Corona OverbruggingsLening (COL) aanvragen. Hier is € 250 miljoen beschikbaar gesteld. Je kunt een lening tussen de € 50.000 en € 2 miljoen aanvragen.

  • Je kunt via Invest-NL een overbruggingslening afsluiten via het Tijdelijk Overbruggingskrediet Programma innovatieve Start- en Scale-ups (TOPSS) vanaf € 2 miljoen. Er is in totaal € 100 miljoen beschikbaar gesteld.

Speel in op de vraag van nu

Het coronavirus biedt ook kansen voor startups die slim inspelen op de nieuwe vraag. Denk bijvoorbeeld aan manieren waarop bedrijven en consumenten om kunnen gaan met de anderhalve meter maatschappij.

Zo zijn er al verschillende apps op de markt die het horecaondernemers makkelijker moeten maken om aan de regels in hun sector te voldoen. 

Ook aanbieders van modieuze mondkapjes schieten als paddestoelen uit de grond. Kortom, er zijn ook in deze tijd veel kansen. Inspiratie nodig? Deze slager behaalde onverwachts succes door een webshop te starten.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.