Wandelen tijdens de werkdag, hoe kun je dit stimuleren als werkgever?

Interview met Michel Soffers, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak

walking up the stairs

Grote kans dat je medewerkers niet voldoende bewegen op een dag. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun gezondheid. Gelukkig kan een dagelijkse wandeling een verschil maken. We spreken erover met Michel Soffers, bedrijfsarts bij Zorg van de Zaak.

Promoot bewegen onder werknemers

Als werkgever heb je uiteraard oog voor de gezondheid van jouw mensen. Toch wil het in de praktijk niet altijd lukken om medewerkers te stimuleren meer te bewegen. “Ik denk dat veel werkgevers wel hebben begrepen dat beweging belangrijk is”, vertelt Michel. “Toch zie ik helaas nog vaak dat mensen brood zitten te eten achter hun beeldscherm.”

Michel komt zelfs schrijnende gevallen tegen, waarbij een gebrek aan beweging grote schade aanricht. “Zo heeft iemand een longembolie gekregen doordat hij de hele dag zat. Hij ging zelfs zo min mogelijk naar de wc. Deze man voelde een hoge werkdruk door de coronacrisis. Het is dus erg belangrijk om als werkgever beweging te stimuleren. Inmiddels gaat het weer een stuk beter met hem, hij gaat nu elke pauze en aan het eind van de dag een half uur wandelen.”

Waarom wandelen?

Van alle sporten die je medewerkers tijdens een werkdag kunnen doen, is wandelen misschien wel de meest geschikte. Een groot voordeel is namelijk dat je direct kunt beginnen en na afloop ook meteen weer door kunt werken. “Wandelen is praktisch en effectief, je krijgt er weer nieuwe energie van. Het is fijn om even een frisse neus te kunnen halen, zeker bij het thuiswerken”, vertelt Michel. “Ik vind het veel prettiger dan bijvoorbeeld hardlopen, je komt niet hijgend en bezweet bij je bureau aan”, vertelt Michel.

Een ander voordeel van wandelen, is dat je geen geweldige conditie nodig hebt om te beginnen. Michel vertelt: “Eigenlijk is wandelen voor iedereen. Je kunt ook bijvoorbeeld met een handicap even naar buiten. Dan gaat het misschien op een lager tempo, maar het is belangrijk om even in een andere omgeving te zijn. Buiten kun je beter ontspannen, je hebt er heel andere prikkels.”

Wandelen bij psychische klachten

Wanneer een van je medewerkers niet goed in zijn vel zit, of zelfs zwaardere psychische klachten heeft, hebben ze de neiging om veel binnen te zitten. Volgens Michel is dit juist niet handig. “Ik adviseer mensen altijd om te gaan wandelen. Je zult zien dat het een ander perspectief geeft, ook al ben je maar even buiten. Vooral bij psychische klachten zie je dat mensen in isolement komen, dan is het niet goed om binnenshuis te blijven.”

Hoe vaak moet je lopen voor resultaat?

Veel mensen vragen zich af wanneer al dat wandelen nu eindelijk zijn vruchten af werpt. Is een maand lang één keer per week voldoende, of moet je dagelijks uren lopen? Michel loopt elke dag drie kilometer tijdens zijn lunchpauze, van half 1 tot 1. “Voor mij voelde het eerst minder effectief dan de sportschool, maar toen ik het een maand of twee deed merkte ik echt verschil. Na een maand of twee had ik een betere conditie. Zo merkte ik dat als we in het weekend gingen wandelen, ik veel minder vaak bij een bankje hoefde te stoppen.”

Hoe stimuleer je medewerkers om vaker te wandelen?

Wanneer het buiten schitterend weer is, zul je weinig moeite hoeven te doen om je medewerkers aan het wandelen te krijgen. Als het typisch Nederlands grijs buiten is, wordt dat toch wat lastiger. Hoe pakt Michel dat aan? “Bij Zorg van de Zaak hebben we een app waarmee je kunt bijhouden hoeveel jij en je collega’s hebben gewandeld, dat werkt voor mij heel goed. We hebben er ook een bonus aangehangen, als je genoeg wandelt, krijg je twee keer per jaar 250 euro.

Tip van Michel: raad je medewerkers een hond aan! “Ik heb in coronatijd een hond genomen, dat is voor mij echt een stok achter de deur. Je bent namelijk verplicht om de deur uit te gaan. Je hebt sowieso een beetje discipline nodig om elke dag te gaan wandelen, als het keihard stormt, dan ga ik liever een half uurtje op de crosstrainer. Of ik pak toch even de fiets naar de winkel. ‘s Avonds voel ik me toch beter als ik buiten ben geweest. Na een tijdje wandelen worden ook endorfines aangemaakt, waardoor je een gelukzalig gevoel krijgt. Dat maakt wandelen zelfs een beetje verslavend!”


Ontdek wat jij verder kunt doen om gezond werken te stimuleren via de pagina Gezond werken: zo blijven jij en je medewerkers vitaal.

Wat vind je van dit artikel?

Pauline Veenstra

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.