Steeds meer bedrijven gebruiken crowdfunding

Ondernemers halen meer dan 100 miljoen euro op in de crowd
In 2014 wisten 602 ondernemingen projecten te financieren via crowdfunding. Er werd in 2014 meer dan 51 miljoen euro opgehaald. Daarmee komt de teller sinds 2011 (de start van crowdfunding) boven de 100 miljoen euro uit.
Hoe kom ik aan de juiste financiers?
Klik hier
Lees het whitepaper
Naar MijnMKB
 
Dit blijkt uit recente onderzoeken van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren en de Kamer van Koophandel.
 

Start- en werkkapitaal

Nederlandse mkb-bedrijven gebruiken crowdfunding vooral om te voorzien in start- en werkkapitaal. Gemiddeld haalt een onderneming per crowdfundingcampagne 90.000 euro op. "De afgelopen jaren is dit bedrag steeds verder gegroeid", vertelt Gijsbert Koren, mede-oprichter van Douw&Koren. "De sweet spot voor crowdfunding ligt momenteel tussen 20.000 en 250.000 euro, met uitschieters naar 1 miljoen euro. Gemiddeld investeren zo’n 100 personen per financieringsvraag."
 

Van pionieren naar groeimarkt

Simon Douw, Douw&Koren: "We zien dat crowdfunding van pionier- naar groeimarkt is bewogen. Dat merken we niet alleen aan de bedragen die worden opgehaald, maar ook aan een grotere bekendheid ten aanzien van crowdfunding onder mkb’ers. We zien het ook aan het feit dat crowdfundingplatforms zich verder professionaliseren en zich verenigd hebben in branchevereniging Nederland Crowdfunding. Regulator AFM heeft deze groeimarkt ook op het netvlies, en publiceerde onlangs een rapport over hoe regulering kan meegroeien met de groei van de markt. Tot slot wordt er op 12 mei in Amsterdam Europa’s grootste Crowdfunding Congres georganiseerd. Tijdens dit congres gaan sprekers uit binnen- en buitenland in op bovengenoemde aspecten.  Dit zijn allemaal zaken die tot voor kort niet voor mogelijk werden gehouden in Nederland, maar nu toch echt gebeuren in deze groeimarkt."
 
Foto/grafiek: Douw&Koren

Dossiers

"We hebben bewust gekozen voor financiering via de bank"

Gestapeld financieren bij bedrijfsovername
Wat komt er precies kijken bij een overname? Hoe kun je een overname financieren? De directeuren van Calpe BV delen hun ervaring.

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten