"Zoek een financier die het snapt"

Ondernemer Johan Looijenga over financiering van innovatie
Schermen met informatie. Je ziet ze tegenwoordig overal. Langs de snelweg, bij het tankstation, in entrees van bedrijven, in je hand (smartphone) en op je schoot (tablet). Johan Looijenga speelt met zijn bedrijf, TSS Cross Media Group, in op deze trend. Onlangs had hij extra geld nodig voor innovatieve groei. Hoe ging hij te werk?
Lees meer over gestapeld financieren
Klik hier
Download het gratis whitepaper
Naar MijnMKB
Naam: Johan Looijenga
Functie: Managing Director / Directeur
Bedrijf: TSS Cross Media Group
Sinds: 1990
Hoofdvestiging: Gouda
Aantal medewerkers: 15
Financiering voor: groei en innovatie
 

Nieuwe tak van sport

Van oorsprong verzorgt de onderneming uit Gouda data- en videosystemen voor grote media-bedrijven, zoals SBS Broadcasting, de RTL Group en Eurosport. Sinds een aantal jaren
richt het bedrijf van Looijenga zich ook op een nieuwe markt. “Wij helpen allerlei grote bedrijven en organisaties bij het visualiseren en presenteren van relevante informatie op tv-schermen, smartphones en tablets. Denk aan de schermen in benzinestations, waar aanbiedingen en andere berichten voorbij komen. Of schermen in ziekenhuizen die de route aangeven naar de juiste afdeling. Ook werken we met led-schermen langs de weg, waarop bedrijven reclame kunnen maken. We zorgen ook steeds vaker dat je bepaalde content ook op je smartphone of tablet kunt bekijken. De hardware, installatie en montage kopen we in, maar we regelen alles van concept tot toepassing. De software doen we zelf en we verzorgen de koppelingen met andere systemen, zoals Google Analytics, social media, CRM, ERP en financiële systemen.”
 

Innovatie

Om een sterkere marktpositie in te nemen wil Looijenga met zijn bedrijf een belangrijke volgende stap maken. “We zien een enorme ontwikkeling in cloud computing en de toename van beschikbare data en gegevens. Je kunt steeds meer inzichtelijk krijgen. Veel bedrijven worstelen daarmee. Hoe kunnen we alles wat er binnen- en buiten het bedrijf speelt verzamelen en logisch presenteren? Wij willen bedrijven daarin ondersteunen en hen relevante informatie bieden op schermen waarop ze kunnen sturen”, vertelt Looijenga over zijn plannen. “We wilden dus nieuwe innovatieve toepassingen ontwikkelen binnen onze bestaande systemen, zodat we al die data-koppelingen mogelijk kunnen maken. Daarnaast wilden we onze marketing en sales van deze toepassingen versterken. Daar was extra geld voor nodig.”
 

Op zoek naar geld

"Om erachter te komen wat we concreet moesten investeren en hoeveel extra financiering er nodig was, hebben we eerst een financieel businessplan gemaakt. Een prognose voor 4 jaar, waarin we doorgerekend hebben hoeveel kosten en opbrengsten we konden verwachten. Op basis daarvan konden we zien hoeveel extra geld er nodig was en binnen welke tijd we dat konden terugverdienen om aan de aflossings- en renteverplichting te voldoen. Dat hebben we zeer zorgvuldig en uitvoerig gedaan", aldus Looijenga. “Het was niet de eerste keer dat we financiering nodig hadden, dus we wisten al hoe het werkte. Toch is er de laatste jaren veel veranderd in de bankensector. Het is als klein bedrijf niet meer zo eenvoudig om een bank te overtuigen. We hebben met verschillende banken en private investors gesproken. Private investors waren voor ons geen optie. We wilden geen kruiwagen vol met kleinere investeerders die elk een ’tonnetje' zouden investeren. Dat was teveel gedoe. En grote investeerders verwachten een minimale omzet die zich in een paar jaar laat verdrievoudigen of meer.”
 

De juiste financier

“Het is heel belangrijk om de juiste gesprekspartner te hebben binnen een bank”, weet Looijenga. “Elke bank heeft een afdeling die het risico inschat. Die afdelingen zijn strenger geworden. Zeker voor kleine bedrijven, omdat die meer risico lopen. Je gesprekspartner bij de bank moet je aanvraag dus langs die risico-afdeling krijgen. Bij ABN AMRO zaten we direct aan tafel met iemand die begreep waar het praktisch om ging en dit kon vertalen naar bancaire termen. Dat gaf vertrouwen. Zij wilde mij als ondernemer ook goed leren kennen, omdat de bank natuurlijk ook het vertrouwen moet hebben dat het plan mede onder mijn leiding zal slagen en er aan de aflossingsverplichtingen kan worden voldaan.”
 

Gestapelde financiering

Uiteindelijk besloot Looijenga in overleg met de bank voor een combinatie van financieringsvormen te gaan. “We hebben een rekening courant krediet voor een stukje werkkapitaal, gekoppeld aan een innovatief borgstellingskrediet. Dat laatste is een kredietvorm van de bank, waarbij de overheid voor een groot deel garant staat. Hierdoor loopt de bank minder risico en krijg je als ondernemer een lagere rente. Als je een innovatief borgstellingskrediet wilt, moet je wel voldoen aan bepaalde eisen. Omdat we al gebruik maken van fiscale subsidies voor innovatie, zoals
de WBSO, de RDA-aftrek en de innovatiebox, was dit deel van het krediet relatief eenvoudig geregeld. We hadden daardoor al een S&O-verklaring van de overheid - een toekenning voor de komende jaren dat we innovatief zijn en dus recht hebben op die fiscale subsidieregelingen.”
 

Tips voor andere ondernemers

“Als de bank er niet zelf mee komt, kun je vragen naar de mogelijkheden van een borgstellingskrediet. Zeker als je innovatief bezig bent, is een innovatief borgstellingskrediet een goede oplossing. Zorg dat je de innovatie binnen je bedrijf omarmt, dan kom je in aanmerking voor dit soort financieringsvormen.”
“Financiering zoeken kost wel veel tijd. Het leidt je af van je business. Het is daarom belangrijk om direct te zoeken naar financiers die snappen hoe je business in elkaar zit. Als je daar tijd in steekt, kan het je veel sneller richting de juiste financiering helpen. Vraag bij banken en andere financiers naar de landelijke expert op innovatief gebied. Dan ben je al veel dichter bij een succesvolle financiering.”

5 vragen over gestapeld financieren

Welke financieringsvormen kun je combineren?
Kleine bedrijven die op zoek zijn naar geld zijn steeds vaker aangewezen op gestapeld financieren. Maar wat is dat precies en hoe werkt het in de praktijk? Expert financiering, Roeland van Dijk, geeft antwoord op 5 prangende vragen. Bekijk de video.
5-vragen-over-gestapeld-financieren-7316140725.png

Gestapeld financieren voor innovatie en groei

Interview Rogier van Dijk | App-stores voor tv
Je bedrijfsmodel volledig omgooien. Metrological uit Rotterdam deed het in 2008. Van oorsprong maakte het bedrijf monitoring-oplossingen voor...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten