100% NL

Column Marianne van de Water | Woorden die ertoe doen

30 april 2015 2 minuten

Je woorden afwegen op een goudschaaltje. Nadenken wat je gaat zeggen. Vakjargon gebruiken. Bij (telefonische) acquisitie zijn woorden reuze belangrijk. Met woorden kun je een gevoelige snaar raken, de juiste toon zetten, een beleving creëren.

Woord van de dag

Bij mijn man op het werk is het een komen en gaan van werknemers ‘all over the world’. Dus komt hij thuis met bijzondere verhalen en nieuwe woorden. Sterker nog, hij heeft met een paar buitenlandse collega’s het “woord van de dag” **  ingevoerd (Van Dale wijdt hier een hele afdeling van de website aan).

De woorden die langskomen zijn divers. Omdat de meesten al wat langer wonen en werken in Nederland kennen ze de basis wel. Boom, brood, koffie, slapen, eten, Maar als er woorden langskomen als Droste effect, ambtenaar, uitfoeteren, onder voorbehoud of fatsoensstem, dan wordt het lastig. Hoe leg je zoiets uit aan een Rus of Tunesiër? Hoe vertaal je dat? 

Andersom gebeurt dit natuurlijk ook. Mijn man leerde een nieuw woord van een collega. Een Russisch scheldwoord: slanonjok – of zoiets. Hij zei het met gevaar voor eigen leven tegen een andere Russische collega, die verschrikkelijk in de lach schoot. Natuurlijk was het helemaal geen scheldwoord. Het woord betekende 'baby-olifant'. Schattig en hilarisch, maar lastig als je iets anders bedoelde.

Omzetstijging

Het bovenstaande geeft mij stof tot nadenken. Hoe zorg je dat je gesprekspartner precies snapt wat je zegt? Dat je geen verkeerde woorden gebruikt? Dingen zegt die misschien verkeerd worden begrepen? Je zult maar baby-olifant zeggen als je eigenlijk bedoelt: omzetstijging.

De expats bij mijn man op kantoor luisteren graag naar 100%NL. De Tunesische collega houdt het niet droog bij De Vlieger van Andre Hazes; zijn familie woont immers nog in Tunesië. Een vrouwelijke collega kweelt mee met Rob de Nijs en zou nog wel eens naar een concert van hem willen. Of je er nu van houdt of niet, de woorden van deze Nederlandse artiesten raken bij velen een snaar. 

Wil jij een snaar raken? Je doel bereiken? Kies dan de juiste woorden. Zorg dat je bent voorbereid, tover een glimlach op je gezicht en voer een fijn gesprek. Dan droom je ’s nachts vast van schattige, roze baby-olifantjes.

Veel succes met bellen! We spreken elkaar.

Auteur

Marianne van de Water