Petje af voor local heroes

Projectmanager Raoul Wijnberg

27 juni 2017

Ik sla de krant open en het is meteen raak. Op bladzijde 2 zie ik de pijnlijke röntgenfoto die gemaakt is door de Spaanse douane: een 8-jarige jongen in een koffer. Meegenomen door een onbekende vrouw van 19: ver weg van zijn vader in Ivoorkust. Ik betrap mezelf op het machteloze gevoel dat ik geen flauw benul heb, wat ik op dit moment voor het jongetje kan betekenen. Verdrietig genoeg kan ik even niets beters bedenken dan het even te laten bezinken.

Wil jij meer weten over duurzaam ondernemen?

Later op de dag vertrek ik naar de Janskerk om ‘local heroes’ te ontmoeten, ondernemers die zich met sociaal en duurzaam ondernemerschap bezighouden. Ondernemerschap vind ik sowieso mooi om te zien, maar als mensen de status quo op zo’n manier omver blazen dat er maatschappelijke waarde uit voortkomt, heb je bij mij een streepje voor.

Oma's

Deze categorie ondernemers blijkt goed vertegenwoordigd deze middag. Zo ontmoet ik iemand van het concept Oma’s United, een initiatief dat zich inzet binnen het thema ‘eenzaamheid bij ouderen’. Het idee? Creatieve middagen organiseren waarop de ouderen gezamenlijk allerlei huis-, tuin- en keukenartikelen versieren. Door de verkoop van deze producten verdienen de ondernemers achter het initiatief niet alleen de kosten van de middagen terug; zij kunnen hier ook extra uitjes voor de oma’s van financieren. Geen extra geld nodig van de overheid dus en leuk voor de ouderen om ondernemend en creatief bezig te zijn!

Uiteraard is ‘eenzaamheid bij ouderen’ niet het enige thema dat door de aanwezige ondernemers onder handen genomen wordt. Een andere ondernemer houdt zich bezig met voedselverspilling (Potjemet) en weer een andere mkb’er (Support your Locals!) focust zich juist op hoe je slim iets voor daklozen kunt betekenen.

Vlak voor vertrek stop ik nog even bij SoSjaal. De missie van de 6 studenten die het concept runnen, is meteen duidelijk: “Het ondersteunen van vluchtelingvrouwen door samen te breien aan hun toekomst.” Kort gezegd houdt dit in dat via het concept Buthaanse vluchtelingen geholpen worden door hen te ondersteunen met de verkoop van allerlei gebreide artikelen als sjaals, laptopsleeves, telefoonhoesjes etc.

Duurzaam ondernemen

Ik denk nog even terug aan het krantenartikel van eerder die ochtend. En ben blij dat er mensen zijn die via duurzaam ondernemerschap -en vanuit een positieve insteek- ook iets weten bij te dragen aan de huidige immigratie-vraagstukken.

Binnen alle drama’s die momenteel spelen en vaak zo ver weg lijken, kan het wel eens lastig zijn om precies op de hoogte te zijn van alle ins en outs. En om een manier te bedenken hoe je hierbinnen iets kunt betekenen. Wellicht dat deze blog je bij het lezen van zo’n artikel -naast wat je mogelijk allemaal al doet- inspireert om eens te kijken welke (lokale) initiatieven jij hier op een goede manier iets aan vindt bijdragen.

Auteur

Raoul Wijnberg