Maaltijden laten bezorgen populair onder overwerkers

Overwerk neemt toe

02 juli 2015

Drukke tijden, lange dagen. Overwerken is bij ondernemers eerder regel dan uitzondering. Komt dat bij jou vaak voor? Hoe regel je dan eten voor jou en je medewerkers? Komt er een kleffe boterham van onder uit de tas, kookt er iemand een gezonde maaltijd of wordt er sushi besteld? Eten bestellen blijkt het meest populair, broodjes zijn daarbij favoriet.

Dit komt uit het ‘Overwerk-eetonderzoek’ uitgevoerd door MKB Servicedesk en De Zaak in opdracht van Ziggo Zakelijk. Daarin werd overwerken en het eetgedrag van ondernemers en hun personeel onderzocht. De belangrijkste uitkomsten zijn dat er meer wordt overgewerkt dan vorig jaar, gemiddeld één tot twee keer per maand, ruim twee uur per keer en dat er in de meeste gevallen ook gegeten wordt op kantoor. Eten bestellen is het meest populair (43%), eten van huis meenemen (18%), eten afhalen (16%), en ter plekke bereiden (12%) volgen op afstand.   

Met elkaar eten kan een vorm van beloning zijn voor hard werken én goed zijn voor de teamspirit. Een goede maaltijd geeft een boost om door te gaan, medewerkers die een snelle snack tussendoor nemen zullen merken dat hun energie eerder instort. Even de tijd nemen voor een maaltijd kan dus veel opleveren.

Op nummer 1: broodjes

In plaats van een warme maaltijd kiest het overgrote deel toch voor de snelle en makkelijke optie, broodjes (30%). Klassiekers als pizza (17%) patat en snacks (15%) en Chinees (11%) blijken ook geliefd. Een gezonde maaltijd, Surinaams, sushi en buiten de deur eten worden ook genoemd.

Maaltijden bij overwerk

Maaltijden die je verstrekt omdat iemand tussen 17.00 en 20.00 uur moet werken of die bij het werk horen zijn onbelast. Uitzondering zijn maaltijden in de kantine, die zijn wel belast als jij ze voor je werknemers betaalt. Ze vallen net als overige maaltijden die je vergoedt, onder loon in natura. Lees meer over het vergoeden van maaltijden in de Werkkostenregeling.

Arbeidstijdenwet

Het aantal uren dat een werknemer mag werken is vastgelegd in de Arbeidstijdenwet en in de diverse CAO’s. Volgens de wettelijke regeling mag je werknemer maximaal 12 uur per dienst en 60 uur per week werken. In een periode van 4 weken mag hij gemiddeld maximaal 55 uur per week werken en per periode van 16 weken gemiddeld 48 uur.

Met een gemiddelde werkweek van 40 uur of lager heb je dus nogal wat mogelijkheden tot overwerk, zonder dat je in conflict komt met de Arbeidstijdenwet. In principe is elke werknemer ook tot incidenteel overwerk verplicht, als dat in redelijkheid van hem verlangd kan worden.

Opdrachtgever van dit overwerk-onderzoek is Ziggo, die specifieke ICT- en telecomoplossingen aanbiedt voor het mkb. 

Duizend gratis maaltijden

Komende week geeft Ziggo duizend gratis maaltijden van Thuisbezorgd.nl weg aan overwerkende MKB’ers, in het kader van een reclamecampagne. Tim Wolff, Directeur Marketing bij Ziggo (zakelijke markt) zegt hierover: “Het MKB is de motor van onze Nederlandse economie. Die motor houden we graag draaiende. Vandaar dat we het MKB een steuntje in de rug willen geven, en hen voorzien van de nodige brandstof met deze ludieke actie.” 

MKB’ers kunnen vanaf maandag 29 juni op www.ziggo.nl/overwerken een gratis maaltijdcode t.w.v. € 20,- aanvragen.

Auteur

Laura Wennekes