Meer zakelijk krediet beschikbaar in Nederland

Britse overname Zencap | Europees geld voor microfinancier Qredits
De markt van bedrijfsfinanciering blijft verder aantrekken. De vraag naar krediet neemt toe, de voorwaarden worden soepeler en er komen steeds meer serieuze 'alternatieven' bij in Nederland. Ook komt er meer Europees geld vrij voor het mkb via microfinanciering. Wat kun je hier mee als ondernemer?
Leer gestapeld financieren
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Download

Meer kredietaanvragen in Nederland

De vraag naar bedrijfsleningen is in het derde kwartaal van dit jaar flink gestegen. Door de lage rente willen bedrijven weer vaker investeren. Duitse, Italiaanse en vooral Nederlandse bedrijven melden zich vaker voor krediet, zo blijkt uit het kwartaalonderzoek (Bank Lending Survey) van de Europese Centrale Bank (ECB). Franse en Spaanse bedrijven blijven wat achter. Per saldo is de hoeveelheid afgewezen kredietaanvragen in het derde kwartaal ook gedaald. De banken verwachten ook een aanzienlijke toename van de vraag naar bedrijfsleningen in het vierde kwartaal van dit jaar.
 

Kredietvoorwaarden iets soepeler

Banken in de eurozone hebben hun kredietvoorwaarden voor het bedrijfsleven opnieuw versoepeld. De onderlinge concurrentie groeit en dat is terug te zien in de voorwaarden, aldus de ECB. Ook hierdoor lijkt de economie in de eurozone verder aan te trekken. In het derde kwartaal van 2015 hebben Europese banken netto in 4 procent van de gevallen de kredietvoorwaarden voor bedrijven versoepeld ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar. Ook toen was er al een versoepeling in 3 procent van de gevallen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vooral in Italië zijn banken scheutiger geworden. In Nederland, Spanje en Duitsland was er nog geen verandering zichtbaar. In Frankrijk werden de eisen juist licht aangescherpt.
 

Grote Britse crowdfunder neemt Zencap over

De succesvolle Britse financier Funding Circle gaat ook in Nederland aan de slag met crowdfunding. Funding Circle heeft het platform Zencap overgenomen van het Duitse Rocket Internet en wil een grote rol spelen op de Nederlandse financieringsmarkt. Funding Circle leende als niet-bank al meer dan 1 miljard euro uit aan zakelijk krediet. Ter vergelijking: in Nederland werd vorig jaar slechts 100 miljoen euro verstrekt buiten traditionele banken om. Met de komst van de Britten kan er dus wel eens een grote tegenhanger opstaan van banken in Nederland.
 

Meer kans op microkrediet

Het Europese Investeringsfonds (EIF) gaat via zes microfinancieringsorganisaties ook investeren in het mkb. Er komt een garantieregeling met het doel om 20.000 midden- en kleinbedrijven in Europa te financieren. In totaal komt er 237 miljoen euro vrij. Het Nederlandse Qredits is een van de zes organisaties die van deze garantieregeling gebruik gaat maken en krijgt in eerste instantie 3,9 miljoen euro. Met een Europese garantie van 75 procent op de verstrekking van kredieten tot 25.000 euro kan Qredits ook makkelijker kleine bedragen uitlenen aan (startende) ondernemers.

Je financiën volledig online: zo doe je dat

Tips uit het whitepaper Je financiële bedrijfsvoering online
Boekhouden kun je tegenwoordig zelf. Met handige apps op je smartphone kun je altijd en overal inzicht in je cijfers krijgen. Er zijn tal van...

"Crowdfunding om grote financiers te overtuigen"

Interview met ondernemer Bauke Bokma de Boer
Hoe kom je als starter aan geld om je innovatieve product op de markt te krijgen? Ondernemer Bauke Bokma de Boer kreeg op een slimme manier...

Geld nodig? Innovatie opent deuren

Mik op vernieuwing: ontvang subsidies en krediet
Bij innovatie denken de meeste mensen direct aan Apple, Philips, Tesla of andere grote technisch vooruitstrevende bedrijven. Maar ook slager Henk om...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten