Bedrijfsfinanciering: de zin en onzin van kredieten

Maak jij al gebruik van de kredietmogelijkheden? | Column Nils Kooijman
Bedrijfsfinanciering is en blijft een hekel punt. Ondernemers moeten vaak aandelen verkopen aan investeerders om kapitaal aan te trekken en kunnen moeilijk geld vinden voor risicovolle investeringen. Wat is als ondernemer een verstandige keuze? Voor een overzicht hebben wij de (on)zin van een aantal kredieten op een rijtje gezet.
Hoe kom ik aan geld voor innovatie?
Klik hier
Lees het gratis whitepaper
Meer info

Het moeras van Europese staatssteunregels

Nederland kent een aantal kredietregelingen vanuit de overheid, zoals het innovatiekrediet (IK) en de vroegefasefinanciering (VFF). Deze kredieten zijn specifiek bedoeld voor projectfinanciering.
 
De Nederlandse overheid stoeit erg met het moeras van Europese staatssteunregels. Hierdoor zijn er voor ondernemers veelal onbegrijpelijke eisen en randvoorwaarden. Zo moet voor de VFF een nieuwe investeerder zich melden en een harde toezegging van financiering doen. Huidige investeerders worden niet meegerekend! Bij het innovatiekrediet moet de haalbaarheid van de technologie al aangetoond zijn, maar mag nog niet begonnen zijn met de daadwerkelijke ontwikkeling. Daarnaast moet het een technisch risicovolle ontwikkeling betreffen, die ook nog eens weer niet te risicovol is. Dergelijke specifieke regels maken het voor ondernemers zeer lastig om in te schatten of een project binnen het instrument past.
 
Omwille van EU-regels zijn de kredieten dus niet altijd even ondernemersvriendelijk en moet jij je als ondernemer door ingewikkelde banen manoeuvreren. De kredieten kunnen dus goed toepasbaar kunnen zijn in bepaalde situaties, maar dit geldt maar voor een beperkte groep ondernemers. Win daarom genoeg informatie in voordat je zo’n kostbaar traject ingaat!
 

Hands on: borgstellingskrediet

Naast de overheidskredieten zijn er ook nog bancaire kredieten. Het borgstellingskrediet (BMKB) is één van de belangrijkste. In tegenstelling tot de overheidskredieten wordt deze lening door een bank verstrekt en alleen aan het mkb. Hierdoor is de slagkracht groot en kan snel tot een beslissing gekomen worden. De overheid staat voor minimaal 45 procent en in bepaalde gevallen tot wel 80% garant voor de lening. De lening is bedoeld voor mkb’ers die te weinig onderpand en zekerheid kunnen leveren voor een zakelijke lening, maar wel behoefte hebben aan ondernemingsfinanciering. Doordat de overheid garant staat voor een groot deel van het krediet is het voor banken aantrekkelijk en weinig risicovol de lening te verstrekken. De hoogte van de lening is minimaal 35.000,- euro en loopt op tot maximaal 1.500.000,- euro.
 
De regeling blijft in ieder geval bestaan tot december 2017, wanneer een formele evaluatie plaatsvindt. Doordat de bank financiert worden staatssteunregels voor het grootste deel omzeild.
 

Eindoordeel

Overheidskredieten als het IK en VFF hebben zeker hun waarde, maar zijn wel gebonden aan zeer specifieke randvoorwaarden en regels. Het borgstellingskrediet is een uitstekend instrument voor het mkb en is in de meeste gevallen relatief makkelijk aan te vragen. Ik vind het borgstellingskrediet daarom ook een uitstekend instrument voor het mkb.

Hoe kan ik groei financieren?

Opties voor starters en vergevorderde mkb'ers
Heb je geld nodig voor je groeiplannen? Ricardo Tacken, specialist groei & innovatie van ABN AMRO geeft je enkele praktische tips. Hij spreekt over gestapeld financieren - het combineren van financieringsvormen en subsidies. Tacken noemt enkele goede opties voor starters en vergevorderde mkb'ers om aan geld te komen voor groei.
hoe-kan-groei-financieren-27815114742.png

Geld nodig? Innovatie opent deuren

Mik op vernieuwing: ontvang subsidies en krediet
Bij innovatie denken de meeste mensen direct aan Apple, Philips, Tesla of andere grote technisch vooruitstrevende bedrijven. Maar ook slager Henk om...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten