Ondernemer spaart liever zelf voor pensioen

2 procent wil al stoppen voor 50ste

06 november 2015 2 minuten

Hoe ziet jouw financiële toekomst eruit? Uit het grote pensioen onderzoek van Dutch Network Group (waaronder MKB Servicedesk) blijkt dat ondernemers wel geld opzij willen zetten voor later. 92 procent vindt dat belangrijk en zelf sparen heeft daarbij de voorkeur, maar slechts 38 procent doet dat al voldoende.

Stoppen voor je 65ste

Stoppen? Daar denk je toch niet aan als ondernemer? 10 procent van de ondernemers geeft in het onderzoek van DNG inderdaad aan ‘door te gaan tot ze er bij neervallen’. 41 procent wil stoppen tussen de 60 en 65 jaar. 33 procent gaat iets langer door (tussen de 65 en 70 jaar). Jongere ondernemers willen eerder stoppen: 14 procent tussen de 50 en 60 en 2 procent zelfs voor hun 50ste verjaardag. Van de ondernemers die nog vóór hun 50ste willen stoppen is de gemiddelde leeftijd 36 jaar. 

Kleine 3000 euro nodig

Ondernemers denken gemiddeld 2.979,- euro per maand nodig te hebben na hun ondernemerscarrière. 92 procent van de ondernemers vindt het belangrijk om geld op zij te zetten voor later, maar slechts 38 procent doet dat naar eigen zeggen ook voldoende.

Oude sok (met gaten)

De helft van de ondernemers is zelf aan het sparen voor zijn pensioen of is van plan dat te gaan doen. 33 procent doet dat (ook) via een verzekeraar. 22 procent via de bank. 41 procent rekent op de opbrengsten vanuit de verkoop het eigen bedrijf. 22 procent investeert in onroerend goed, 18 procent bouwt pensioen op via een pensioen-bv. 19 procent van de ondernemers heeft nog geen idee hoe ze geld weg gaan zetten voor later.

Doe maar normaal

Bijna 80 procent van de ondernemers wil normaal kunnen leven van het pensioengeld dat ze opbouwen. 18 procent denkt aan een luxe leven. 2 procent wil (ook) gaan investeren en 7 procent wil een grote reis maken.

Verzekeringen

12 procent van de ondernemers heeft geen verzekeringen om financiële risico’s voor zijn privéleven af te dekken. Het overgrote deel heeft wel een of meerdere verzekeringen. Vooral de ziektenkostenverzekering (62%), aansprakelijkheidsverzekering (58%) en overlijdensrisicoverzekering (46%) zijn populair. 41% heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Het onderzoek vond plaats in oktober 2015 onder meer dan 300 ondernemers in het mkb.

Auteur

Raphael Klees

Elke week probeer ik ondernemers in Nederland te inspireren en vooruit te helpen. Dat doe ik als redacteur en hoofdredacteur van verschillende zakelijke websites. Mijn doel is de informatie voor bedrijven zo helder en duidelijk mogelijk te maken. Daardoor kunnen ondernemers zich snel weer richten op hun bedrijfsvoering.