Peter van Rosmalen wint The Next Entrepreneur 2015

PaperWise maakt duurzaam papier van landbouwafval

06 september 2018

Met zijn bedrijf PaperWise heeft Peter van Rosmalen (58) de titel ‘The Next Entrepreneur 2015’ gewonnen. Hij mocht tijdens de uitreiking een Award in ontvangst nemen en wint daarnaast €12.500. The Next Entrepreneur is een jaarlijks initiatief van MKB-Nederland en de Rabobank, met als doel om startende ondernemers te helpen slagen.

E-book 'Eerste hulp bij Starten'

“Als ik niet verander, wie dan wel?” Vanuit die gedachte nam Peter van Rosmalen twee jaar geleden ontslag bij de verpakkingsgroothandel waar hij al jaren werkte om voor zichzelf te beginnen. Zijn bedrijf PaperWise maakt van landbouwafval papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, maar met bijna 50 procent minder ‘milieu-impact’ dan FSC-papier van houtvezels. Als vader en opa wilde Peter iets doen voor de volgende generaties.

Beschikbaar landbouwafval

Tijdens een reis in India was hem opgevallen dat er nauwelijks iets werd gedaan met de enorme hoeveelheden landbouwafval die beschikbaar zijn. Dat bracht hem op het idee om daarvan papier en karton te gaan maken in ontwikkelingslanden. “Een kans om duurzaam te produceren, terwijl de lokale gemeenschap daar ook de vruchten van plukt.” De producten van PaperWise worden gemaakt in India en Colombia en verkocht in Europa, zowel aan distributeurs als directe gebruikers, zoals supermarkten. PaperWise kende een vliegende start, mede dankzij de steun van zijn voormalig werkgever Moonen Packaging en een aantal oud-klanten, die bereid waren om launching customer te worden.

Duurzaam product

De jury roemt het feit dat Peter duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand laat gaan. “Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan bij hem op één”, zegt Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland. “Zijn product is duurzaam, hij maakt het zijn afnemers makkelijk duurzaam in te kopen én hij investeert ook nog eens in werkgelegenheid, scholing en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.''

Niet alleen jonge ondernemers

De jury spreekt ook haar waardering uit voor het feit dat Peter op latere leeftijd de zekerheid van een goede baan heeft opgezegd om een persoonlijke missie te volgen. “Hij bewijst dat niet alleen jonge ondernemers disruptive kunnen zijn”, aldus Visser. Peter won het in de finale van Arjen van der Zee (PickThisUp – ritten combineren met bezorging van spullen), Lisanne van Zwol (Kromkommer – soep maken van gekke groenten) en Tessa Tippersma (Knetterzeep – zeep met funfactor voor kinderen).  In totaal deden dit jaar bijna 550 startende ondernemers aan de verkiezing mee.

Oud-winnaars

De eerste winnaar van The Next Entrepreneur was Annefrid Immenkamp (Chocstar) in 2012. Daarna volgden Erik Recter (Watcher Enterprises) in 2013 en Laurens de  Groot (Skycap) in 2014.

Publieksprijs

De Publieksprijs werd dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het The Next Entrepreneur Event en ging naar de tweeling Peter en Aard Lagerwerf van De Visbroeders. Zij kregen de meeste stemmen vanuit het publiek, nadat ze samen met twee andere deelnemers kort mochten pitchen. De Visbroeders bieden 'een culinaire ervaring op wielen' in de vorm van een vistruck. Ze wonnen hiermee een online advertentiepakket, een financiële scan en media-aandacht voor hun bedrijf. 

Auteur

Romy Donk