Opnieuw herbeoordeling renteswaps

Column Patrick van Gerwen | Beoordeel zelf
De bom is gebarsten. Minister Dijsselbloem heeft in duidelijke woorden aangegeven dat de banken hun herbeoordelingen van rentederivaten niet goed hebben gedaan. En dus moeten ze opnieuw worden uitgevoerd. Maar door wie? Bovendien kreeg de toezichthouder AFM ook een veeg uit de pan, want zij heeft onvoldoende streng toezicht gehouden op de manier waarop banken dit uitvoerden.
Op zoek naar financiering?
Klik hier
Lees praktische artikelen op onze kredietdesk
Meer

Onjuist en onvolledig

Het cruciale punt van het ingrijpen door Dijsselbloem heeft betrekking op het feit dat de banken in hun herbeoordeling helemaal niet in ogenschouw nemen of ze destijds wel een goed advies hebben gegeven. Had de bank wel een renteswap moeten adviseren? Zijn alternatieve oplossingen aangeboden? Is de klant wel goed geïnformeerd over de nadelen en risico’s? En is het klantdossier bij de bank wel op orde?
 
Het zijn juist deze punten die bepalend moeten zijn bij een herbeoordeling en die tot nog toe structureel door de banken werden genegeerd. Daarmee konden ze immers hun eigen schade beperken. Dat wordt nu in één klap door de minister van tafel geveegd. En daarmee is het spel nu volledig open en is de basis gelegd voor een fundamentele en rechtvaardige herbeoordeling. Dat zijn herbeoordelingen waar ook rekening wordt gehouden met het feit dat een specialist van de bank ineens ’s middags langs komt om voor het eerst over renteswaps te vertellen en nog binnen 24 uur vervolgens telefonisch een renteswap wordt afgesloten. Zonder dat de bank informatie heeft verstrekt aan de klant, of in ieder geval onvolledige of zelfs misleidende informatie. Dat zijn herbeoordelingen waar ook rekening wordt gehouden met de verborgen kosten die de banken in deze rentederivaten stopten, waarmee ook heel andere oplossingen gecreëerd konden worden die veel interessanter zijn voor de klant.
 

Wat nu?

Voor ondernemers met een renteswap, ongeacht of ze al een herbeoordeling van de bank hebben gehad of niet, is het nu de hoogste tijd om zelf in actie te komen. Het zal enige tijd duren voordat de banken én AFM hebben uitgezocht hoe ze dit zullen gaan aanpakken. Mogelijk gaat de politiek zich daar ook mee bemoeien. Omdat inmiddels open en bloot bekend is dat de banken niet alleen destijds maar ook nú bij de herbeoordelingen in de fout zijn gegaan, is het wel duidelijk dat de banken veel uitgebreider moeten gaan compenseren. Het is het beter om de herbeoordeling nu in eigen hand te nemen. Stel zelf een analyse op, samen met een deskundige, en ga daarmee naar de bank. Zorg voor een goede en onderbouwde voorbereiding, want schadebedragen kunnen oplopen tot zelfs 25 procent van de hoofdsom van de renteswap. Een partij als Derivatendokter.nl kan je van interessante en overtuigende berekeningen voorzien, waarmee je zelf kunt aantonen dat de bank voor hetzelfde geld een beter advies had kunnen geven.
 
Ook ondernemers die al een schikking hebben getroffen met de bank en de indruk hebben dat ze daarin onvoldoende zijn gecompenseerd, kunnen in actie komen. Want het voorstel van de bank blijkt nu immers gebaseerd te zijn op een onvolledige en onjuiste herbeoordeling. Dan is de kans groot dat het voorstel zelf ook niet goed is. De beste herbeoordeling doe je immers zelf, samen met je adviseur.

Herbeoordeling renteswap is pas het begin

Column Patrick van Gerwen | Fouten van de bank
Talloze ondernemers hebben afgelopen maanden een bericht van de bank ontvangen over de herbeoordeling van hun rentederivaten. Dat is het concrete...

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten