5 tips voor gezonder personeel

Drink water als je net wakker bent | Zitten is dodelijk

01 november 2018

Gezonde werknemers zijn werknemers die productiever zijn, meer tevreden zijn over hun werkgever en bovendien tot minder verzuim leiden. Kortom, gezonde werknemers zijn gewild! Maar hoe kun je als werkgever inzetten op gezonder personeel? Vijf tips.

Gezond personeel levert je geld op!

Tip 1: Een schone en opgeruimde werkomgeving

Een schone werkomgeving is essentieel voor de gezondheid en hygiëne van het personeel. Bovendien leidt een schoon, opgeruimd kantoor ook tot een hogere productiviteit. Een schone, opgeruimde werkomgeving kan worden gerealiseerd door de verantwoordelijkheid (gedeeltelijk) bij werknemers neer te leggen, of door het inschakelen van een schoonmaakbedrijf. Op welke manier het gerealiseerd wordt, is niet het belangrijkste. Zolang maar duidelijk is wat er van iedereen verwacht wordt met betrekking tot het schoon en netjes houden van zijn werkplek. Denk ook is aan de luchtvochtigheid van het pand. Werken in een vochtige omgeving kan leiden tot gezondheidsklachten aan de luchtwegen en huidirritaties veroorzaken. Maar een te lage luchtvochtigheid is ook niet prettig om in te werken.

Tip 2: Water bij het opstaan

De kans is groot dat je bij het opstaan in de ochtend niet meteen denkt aan het drinken van een glas water. In India denkt men daar heel anders over, daar volgt men het principe van Ushapan. Dit houdt in dat je bij het opstaan eerst water drinkt. ’s Ochtends is je speeksel namelijk rijk aan bruikbare bacteriën. Deze zou je normaal gesproken uitspugen bij het poetsen van je tanden, zonde! Sta je op binnen 1-2 uur voordat je moet werken, dan zijn 1 á 2 glazen water genoeg. Duurt het nog 3-4 uur voordat je begint, neem dan zo’n drie glazen.

Tip 3: Voorkom langdurig zitten

Langdurig zittend werken is een modern arbeidsrisico. Vooral voor werknemers die na werktijd hun dag ook veelal zitten doorbrengen kan zittend werken tot serieuze gezondheidsrisico’s leiden, bijvoorbeeld een beroerte of hartfalen. Wissel zittend werken dus af met staand werken, of neem een sitting-break. Iedere 20 minuten een alarm zetten om vervolgens even op te staan of van houding te wisselen is één van de manieren om langdurig zittend werken tegen te gaan. Hierna kun je weer met een frisse blik aan de slag!

Tip 4: Wordt samen actief

Bewegen is nog altijd één van de meest effectieve manieren om gezondheid te bevorderen. Zo ook op de werkvloer. Samen actief worden door middel van gezamenlijke activiteiten zijn een ideale manier om dit in de praktijk te brengen. Denk bijvoorbeeld aan een gezamenlijke bootcamp avond, lunchwandelingen of een onderlinge sportcompetitie. Op deze manier wordt bovendien gelijktijdig de band binnen het team en de sfeer op de werkvloer verbeterd!

Tip 5: Bespreek doelen en ambities

Werknemers waarderen aandacht voor hun persoonlijke ambities en doelen. Zij zitten op hun plek bij organisaties waar deze aandacht er is. Ontdek als werkgever waar de doelen en ambities van jouw werknemers liggen. Biedt personeel de ruimte om hardop te dromen en bekijk op welke manier de visie van werknemers gecombineerd kan worden met de bedrijfsdoelen. Zo streven zowel het bedrijf als zij die er werken hun doelen na!