MKB Trends 2017

Nieuwe staat van het MKB zorgt voor economische groei in 2017

13 oktober 2016

Ondernemen in het midden- en kleinbedrijf (MKB) krijgt in 2017 een andere betekenis. Dat blijkt uit de drie MKB Trends 2017, die vandaag gepresenteerd werden tijdens het vijfde jaarlijkse MKB Trends-event in Utrecht.

De MKB Trends zijn opgesteld door Dutch Network Group (DNG), autoriteit op het gebied van ondernemerssupport en gelieerd aan MKB-Nederland, op basis van gesprekken met experts, eigen observaties en de MKB Monitor*.

MKB Trends 2017:

  1. van oude naar nieuwe structuren

  2. van vaste segmenten naar vloeibaar gedrag

  3. van straks naar nu, gewoon omdat het kan

(Klik op de trend voor meer uitleg)

Motor van economische groei in 2017

Trendstrateeg Richard Lamb van Bureau TrendWatcher.com over de MKB Trends 2017: "Deze drie MKB Trends laten zien dat het midden- en kleinbedrijf in 2017 de motor van de economische groei zal zijn. Middelgrote ondernemingen en zzp'ers kunnen goed anticiperen op veranderende omstandigheden. Dat is wat Nederland nodig heeft!"  

Trendtoepasser Chantal Verweij over de MKB Trends 2017 “Hoe groot of klein je bedrijf ook is, deze trends bieden iedere ondernemer praktische kansen om het werk makkelijker, effectiever en winstgevender te maken."

De MKB Trends zijn mede gebaseerd op de MKB Monitor, een onderzoek dat elk kwartaal door DVJ insights wordt uitgevoerd onder 800 respondenten van MKB Servicedesk, De Zaak en ZZP Servicedesk. Het meest opvallende is de conclusie dat er sprake is van drie nieuwe typologieën of clusters van ondernemers in het MKB.

Bekijk de resultaten van de MKB Monitor Q2.