Durf jij de strijd aan met de tijd?

Ondernemers hebben te weinig tijd om groeiambities te realiseren

29 november 2017 27 augustus 2021

Één op de drie ondernemers geeft aan dat zijn huidige werk-privébalans verre van ideaal is. De helft heeft zelfs het gevoel dat het leven alleen nog maar om werken draait. Is ieder gewerkt uur wel productief en even zinvol?

Whitepaper Customer Relationship Management (CRM)

Onderzoeksbureau iVOX heeft onderzoek gedaan naar tijdsbesparing onder eigenaren en managers van Nederlandse bedrijven met 2 tot 50 werknemers. Uit het onderzoek blijkt dat de tijd die aan administratie en facturatie wordt besteed, ten koste gaat van opleiding en langetermijnstrategie. Werken tot je erbij neervalt lijkt daarom op lange termijn alles behalve constructief.

Een typische ondernemersweek

De gemiddelde werkdag start om 8:00 uur en eindigt om 18:54 uur. 38 procent van de ondernemers heeft het gevoel dat werkweken geen duidelijk begin of einde hebben, omdat zij in het weekend doorgewerkt hebben. ‘s Avonds doorwerken is voor bijna alle ondernemers normaal, 84 procent zit minstens eens per week nog na 18:00 uur op kantoor. De gemiddelde werkweek telt 54,5 uur, waarvan de ondernemers 30,5 uur (56 procent) op kantoor zijn.

Wordt er ieder uur productief gewerkt en zinvol werk geleverd? Volgens de ondernemers wordt er “teveel” tijd besteed aan administratie (68 procent), facturatie (34 procent) en offertes (32 procent). Er is (daardoor) te weinig tijd voor het volgen van opleidingen en nadenken over langetermijnstrategieën en innovatie. Zes op de tien ondernemers geven aan dat er ook meer tijd gestoken zou moeten worden in netwerken. 

Uit balans 

Meer dan de helft van de ondernemers in Nederland heeft het gevoel dat hun leven alleen nog maar draait om werken. 44 procent van de ondervraagden ligt ‘s nachts zelfs wakker van het werk en 40 procent geeft aan dat het werk hen belet om tijd door te brengen met familie en vrienden. Bijna de helft van de mkb-ondernemers wil in de toekomst minder gaan werken. De kans dat dat daadwerkelijk gaat lukken is volgens hen slechts 57 procent. 

Tegelijkertijd heeft 66 procent van de ondervraagde ondernemers de ambitie om met zijn bedrijf te groeien. Drie op de tien geven daarbij aan dat ze er onvoldoende in slagen om de benodigde tijd, geld en mensen vrij te maken om die ambities ook te realiseren. 

Kortom: ondernemers werken zich een slag in de rondte, missen belangrijke gebeurtenissen als begrafenissen en bruiloften en zijn vooralsnog niet altijd in staat om hun ambities te realiseren. 

Automatiseer die processen

In de resultaten van het onderzoek valt overigens een duidelijk onderscheid te maken tussen ondernemers en zij die dat niet doen. Degenen die hier gebruik van maken, geven opvallend vaker aan dat hun werkweek echt pas begint op maandagochtend (67 procent versus 45 procent) terwijl ondernemers die geen gebruik maken van dit soort tools het gevoel hebben dat werkweken in elkaar overlopen zonder duidelijke pauze. 

De helft van de bedrijven maakt al gebruik van pakketten voor procesautomatisering. Productiviteitstools zoals Gripp geven je extra tijd, die je kunt investeren in de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf.