Hup Holland in de Panamese hub

Column Dirk Janssen | Ambassadeur in Panama

06 september 2018

Panama is een logistiek knooppunt van wereldformaat. Er lopen 140 maritieme handelsroutes door het Panamakanaal. Het snel groeiende vliegveld Tocumen heeft directe verbindingen met ruim 100 steden wereldwijd.

E-book Eerste hulp bij Groeien

Panama heeft grote ambities met zijn logistieke hub, maar kampt met een gebrek aan kennis en innovatief vermogen. Het zijn buitenlandse bedrijven die daarin moeten voorzien. Nederland is het lichtende voorbeeld bij de verdere ontwikkeling van de Panamese hub. Onze bedrijven en ondernemers hebben daarom mooie kansen in Panama.

Een voorbeeld. Vorige maand heeft onze ambassade een bezoek aan Panama georganiseerd voor 4 ijzersterke MKB bedrijven:

  • Stig: adviseurs die gespecialiseerd zijn in havenontwikkeling, een hot topic in Panama. Stig heeft het Panama Kanaal al geadviseerd over de ontwikkeling van de oevers van het kanaal tot logistieke hotspot.

  • Ryano Logistics: een logistieke dienstverlener die gespecialiseerd is in transport van installaties en machines voor o.a. de offshore en de mijnbouw.

  • Slimstock: een MKB multinational die innovatieve software levert voor inventory management. Ook al actief in Panama, ze hebben vorige maand hun software geïmplementeerd bij Panama’s grootste supermarktketen.

  • UTS Datacenter: biedt super beveiligde dataopslag aan in hun state of the art data warehouse op Curaçao. Volstrekt uniek in de regio.

Vier MKB ondernemingen die precies de gespecialiseerde kennis en diensten bieden waar hier in Panama grote behoefte aan is. Zulke bedrijven worden hier met open armen ontvangen. De heren van UTS Datacenter gingen met een mooi contract en een aantal uit te werken deals op zak fluitend terug naar Curaçao. Ryano Logistics vond via de ambassade een partner waarmee ze actief kunnen worden op de Panamese markt. De software van Slimstock zien we binnenkort terug bij meer Panamese winkelketens. En op basis van het masterplan van Stig gaat het Panamakanaal volgend jaar 1200 hectaren aan de oever van het Panamakanaal ontwikkelen voor allerlei logistieke diensten. Dat gaat weer nieuwe kansen bieden voor Nederland.

Ik denk dat wij onderschatten hoe ver ons land voorop loopt als het om logistiek gaat. Wij zijn een voorbeeld voor de wereld. Het zijn in de logistiek vooral MKB bedrijven die het verschil maken, die unieke kennis en technologie in huis hebben. Die bedrijven hebben in logistieke hubs als Panama grote kansen, maar zijn zich daarvan vaak niet bewust. Juist voor die bedrijven staat de ambassade klaar!

P.S.

Actief in de maritieme sector? Van 12 – 15 maart organiseert de ambassade een missie rondom de tweejaarlijkse Panama Maritime Conference, de grootste maritieme beurs van Panama. Je kunt gebruikmaken van de Holland stand van de ambassade.

Voor meer info en aanmeldingen, mail pan-ea@minbuza.nl

Auteur

Dirk Janssen