Mkb bereidt zich voor op griepepidemie

Verzuim loopt op in drukke slotmaand

20 december 2016 2 minuten

In de drukste maanden van het jaar zit je niet te wachten op extreem hoog ziekteverzuim. Momenteel bereiden ondernemers zich voor op de nieuwe griepepidemie.

PERSBERICHT:

De officiële griepepidemie waarvan volgens het RIVM sinds gisteren officieel sprake is, kan een flinke domper worden voor het midden- en kleinbedrijf.

Daarop wijst ondernemersvraagbaak MKB Servicedesk.

Bij een flinke griepepidemie loopt de piek van het ziektepercentage op tot wel 30%. Besmetting van nabij werkende collega's ligt al snel op de loer. 

Hoge druk

In december staan veel bedrijven al onder hogere druk, omdat medewerkers dan relatief veel vrije dagen opnemen. Bovendien dienen leveringen, projecten en diensten vaak in deze maand te worden afgerond. Van facturen die voor 31 december kunnen worden verstuurd, telt de omzet nog mee voor het boekjaar 2016.

MKB Servicedesk zag woensdag een vertienvoudiging van het aantal vragen over maatregelen die ondernemers kunnen treffen. Het grootste hulpplatform voor mkb-bedrijven verwacht dat dit aantal de komende periode nog veel verder oploopt.

Verlof intrekken

Volgens directeur Willem Overbosch van MKB Servicedesk willen ondernemers vooral weten hoe ze hun personeelsbezetting toch op peil kunnen houden: "In sommige gevallen kun je verlof intrekken, zelfs al hebben de betreffende medewerkers een buitenlandvakantie geboekt." 

Dit geldt bijvoorbeeld in het geval van bovenmatig veel ziekmeldingen, of belangrijke bedrijfseconomische omstandigheden.

Goede afspraken

Overbosch: "In principe moet je als werkgever dan wel de ontstane schade vergoeden, zoals annuleringskosten van de reis. Niet voor elke ondernemer is dat de beste optie. Anderen zijn beter af met inhuur van uitzendkrachten tijdens ziekte of het tijdelijk instellen van ruimere werktijden. Maar daarover moet je dan goede afspraken maken. In onze persoonlijke adviesgesprekken wijzen we op concrete mogelijkheden."

----------------------------

EINDE PERSBERICHT

Klik hier voor het stellen van eventueel aanvullende persvragen; uitsluitend voor media/redacties

Auteur

Frank van Rutten