Een gaaf land!

Column Dirk Janssen | Ambassadeur in Panama

01 december 2017

‘Hahaha kijk nou, hij botst er bijna op!’ Ik sta naast drie oer-Hollandse scheepsbouwers die vol ongeloof kijken hoe twee sleepboten tergend langzaam een mammoettanker door de sluizen van het nieuwe Panamakanaal trekken. Het gaat met horten en stoten.

In dit artikel

We staan aan de oever van het nieuwe Panamakanaal, op de laatste dag van de handelsmissie die de ambassade georganiseerd heeft voor 24 maritieme bedrijven uit Nederland, Curaçao en Aruba.

De sleepboten die het kanaal gebruikt komen uit Spanje. Ze kunnen amper recht varen. Dat ligt niet aan de bemanning, want de kapiteins van het Panamakanaal zijn van wereldklasse. Het zijn de boten die onder de maat zijn. Goedkoop is duurkoop. Daar is de Kanaalautoriteit inmiddels achter gekomen. Volgend jaar gaan ze nieuwe sleepboten kopen, en onze scheepsbouwers gebruiken de missie om voorwerk te doen.

Vele kansen

Een mooi voorbeeld van de vele kansen die Panama Nederlandse ondernemers te bieden heeft. Ik vind het prachtig om tijdens de missie te merken hoezeer de Panamezen onder de indruk zijn van onze maritieme bedrijven. Of het nu scheepsbouwers, baggeraars, havenbedrijven, maritieme dienstverleners of ‘port consultants’ zijn, de kwaliteit van onze bedrijven is ongekend hoog. En de Panamezen weten het. We mogen een klein landje zijn, we zijn wel een maritieme supermacht.

Hans de Boer is onze missieleider. Hij doet dat fantastisch. Met een knipoog en een kwinkslag, maar wel messcherp. Ik zie Hans genieten met al die geweldige bedrijven om hem heen. Ik vraag hem of hij nou ook zo trots is op wat Nederland een land als Panama te bieden heeft. Hij beaamt dat volmondig.

Lacherig

Toen onze premier zei dat Nederland een ‘gaaf land’ is, werd daar nogal lacherig over gedaan. Nederlanders klagen liever over hun eigen land. Eigenlijk zouden al onze landgenoten eens op handelsmissie moeten gaan. Dan piep je wel anders.

Auteur

Dirk Janssen