Wat je van Rutte kunt leren over social media

Leer van de politiek op social media tijdens de verkiezingen

18 april 2018

Je kunt in deze tijden van verkiezingen je tv niet aanzetten zonder overspoeld te worden door campagne voerende politici. Of ze nu bij een praatprogramma aanschuiven of intensief debatteren, je kunt niet om ze heen.

De Ondernemerskalender 2019

Je kunt deze vorm van aandacht vragen vergelijken met hoe ondernemers reclame maken voor hun product of dienst. Vaak wordt er namelijk veel informatie verzonden door middel van een reclamecampagne. Deze zendende vorm van boodschappen overbrengen is niet meer van deze tijd, dat heeft ook Mark Rutte in de gaten.

Leer van Mark Rutte

Rutte maakte namelijk op een bijzondere manier gebruik van social media. Hij maakte een live-filmpje waarop kijkers konden reageren met vragen. Zo konden kiezers rechtstreeks in gesprek met de lijsttrekker

Wat kun je hier als ondernemer van leren? De live-functie op Facebook is voor iedereen eenvoudig te gebruiken. Plan bijvoorbeeld eens een uurtje in om te praten met je klanten. Iedereen die interesse heeft kan zo live een vraag stellen. Zeker als je doelgroep actief is op Facebook, is het een goede manier om écht contact te maken. De drempel is namelijk veel lager dan bij het sturen van een mailtje of bellen. Je kijkers kunnen ook zien dat je aanwezig bent om te reageren en vertrouwen erop reactie te krijgen. Gebruik de live-functie niet te vaak en alleen als je zeker weet dat er ook echt mensen gaan reageren. Als er nooit iemand op je normale berichten op Facebook reageert, weet je al dat dit bij live-uitzendingen waarschijnlijk ook niet gaat gebeuren. Heb je een goed lopende Facebookpagina? Wees dan niet te verlegen, grijp eens naar je telefoon en ga live!

Let op, live is ook echt live. Alles wat je op camera zegt staat direct online en kan zomaar een eigen leven gaan leiden.

Auteur

Pauline Veenstra

Als freelance copywriter schrijf ik voor veel verschillende ondernemersplatforms, waaronder MKBSD. Ik vind het ontzettend leuk om de verhalen van ondernemers vast te leggen, het starten van een eigen bedrijf is immers een groot avontuur! Verder houd ik ervan om complexe thema’s als financiering en belastingzaken uit te leggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. Zo hoop ik jouw leven als ondernemer net wat gemakkelijker te maken.