In welke landen kan ik goed zaken doen in 2017?

Internationaal ondernemer? Hier moet je op letten!
Doe jij zaken in het buitenland? Dan heb je te maken met allerlei ontwikkelingen waar je geen grip op hebt. Wat doen de Brexit, verkiezing van Trump, oorlogstaal van Poetin en Erdogan en aanslagen door Islamitische Staat met jouw afzetmarkt of leverancier? Gelukkig doet Coface regelmatig onderzoek naar het bedrijfsrisico in 160 verschillende landen. Dit zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor 2017.
Hoe beperk je financiële risico's?
Klik hier
Lees tips in het whitepaper
Download
We beginnen met het goede nieuws: de wereldeconomie gaat in 2017 iets harder groeien dan in 2016: namelijk 2,8 procent tegen 2,5 procent. De prognose voor groei is zelfs iets naar boven bijgesteld vergeleken met vorig kwartaal, want het gaat in een aantal landen beter dan verwacht. Rusland (1 procent in de plus) en Brazilië (+0,4) doen het beter. Dit betekent mogelijkheden voor jou als ondernemer, maar er zijn ook risico’s.

 

Politiek

Voor ontwikkelde landen, zoals Europa en Amerika zijn politieke ontwikkelingen het grootste risico. De Brexit had een enorm economisch effect op de hele wereld. De keus om uit de Europese Unie te stappen, kost het Verenigd Koninkrijk de komende tien jaar waarschijnlijk tussen de 1 en 3 procent van het BBP, berekent ING.
 
In Nederland viel de verkiezingsuitslag voor economen mee. Hier gaan geen grote dingen veranderen. Maar dit jaar zijn ook in Duitsland en Frankrijk verkiezingen. Heeft hier net zo’n schok plaats als de Brexit, dus een grote overwinning van anti-Europese partijen als Alternative für Deutschland en Front National, dan kost dit deze landen respectievelijk 0,5 en 0,7 procent BBP.
 

Protectionisme

Ook het buitenlandbeleid en het economische beleid van Donald Trump is een risico. Het is nog niet duidelijk wat Trump precies gaat doen, maar waarschijnlijk wil hij handelsverdragen opzeggen of veranderen en meer protectionistisch opereren, dus minder goederen importeren. Dit is ongunstig voor Europese bedrijven en landen die veel aan Amerika leveren. Daar zijn veel opkomende economieën bij zoals Mexico, El Salvador, Honduras, Vietnam en Thailand.
 

Verbeteringen

Toch gaat het met de meeste landen in 2017 beter, we herstellen van de zware crisis van 2008. Mits er op politiek gebied geen al te gekke dingen gebeuren. Er zijn een aantal landen die in 2017 een bijzonder opgaande lijn hebben laten zien, en al een betere rating hebben gekregen:
  • Israël (A2). heeft een solide economische groei, weinig werkloosheid en een lage inflatie.
  • Tsjechië (A2). Tsjechië heeft de op één na meest hoge rating gekregen. Dat betekent dat het voormalig oostblokland nu echt goed en volledig meedraait in de EU-economie.
  • Letland (A3). Ook Letland profiteert van toenemende groei in de EU en een beter investeringsklimaat.
  • Armenië (D). De economie van Armenië zal iets profiteren van de groei in Rusland, maar het blijft een land met een hoog risico.
Enkele andere landen waarvoor Coface eerder dit jaar al positieve ontwikkelingen voor voorspelde, zijn (van betrouwbaar naar minder betrouwbaar): IJsland, Spanje, Bulgarije, Kenia, Argentinië en Pakistan.
 

Metaalindustrie

Wat betreft sectoren is Coface minder negatief over de metaalsector, vooral in Azië en Latijns-Amerika. Dit omdat het goed gaat met de auto-industrie in West-Europa en Amerika en China langzaam wat minder staal gaat produceren. Het risico voor deze sector gaat omlaag van extreem risico naar hoog risico.
 
In Zuid-Amerika, en vooral Brazilië, profiteert de bouw van lagere rentes. Er kan worden geïnvesteerd in nieuwe gebouwen. Het risico ging hier in het eerste kwartaal van 2017 omlaag van extreem hoog naar gewoon hoog.
 
In Frankrijk gaat het om dezelfde reden ook beter met de bouwsector. Hiervoor geldt nu een medium risico. In Groot-Brittannië echter nemen door inflatie de uitgaven van huishoudens af. Voor de retail geldt daarom nu een hoog risico.

 

Extreem risico

Minder positief nieuws is er voor ondernemers die willen investeren in Mozambique. Dat land krijgt nu rating E, extreem risico. Dit vanwege een instabiele politieke situatie, met aankomende verkiezingen. Het IMF is al gestopt met het hulpprogramma aan het land. Het risico dat je door klanten in Mozambique netjes wordt betaald, wordt dus als erg hoog ingeschat. Ook bijvoorbeeld Libië, Venezuela, Somalië, Afghanistan en Noord-Korea hebben deze allerslechtste rating E.
 
Coface gebruikt dezelfde ratings als internationale kredietbureaus als Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch. A-ratings zijn goed en veilig, een lager nummer betekent een betere rating. Alle landen met een A-rating hebben een acceptabel risico. Met een land met B-rating moet je oppassen, C is al erg zwak. D is bijna failliet, al beter om geen zaken meer te doen. E is een extreem hoog risico op wanbetaling. In deze landen is doorgaans oorlog, een grote kans op oorlog of een extreem dictatoriaal regime aan de macht.

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten