JOB = Just Over Broke

Column Ralph Karseboom

21 april 2017

Op school je wordt geacht om naar school te gaan, het behalen van een diploma en een baan te krijgen. Op deze manier zal jij nooit financieel vrij zijn. Zelfs met een hoog salaris, zal je nog steeds achter de feiten aan lopen en niet genoeg geld hebben. Waarom? Als je meer geld te verdient, zul je meer geld uitgeven.

Onbeperkt persoonlijk advies

Dat is het gedrag van de mens. Het benodigd een sterke geest en een sterke wil om dit te veranderen. Je kunt rijk worden op een salaris, maar je zal op school niet leren hoe dit te doen. Nou, gelukkig voor jou, dat ik een van de geheimen zal onthullen: investeer je geld verstandig!

“Don't pick a job with great vacation time, take one where you don't need a break from. “

Je hoort wel eens over de salarissen van bekende sporters. Dit is het zogeheten “fools gold”. Ze verdienen als een gek en jaren later het blijkt dat ze ook geld besteedden als een gek. Dus een hoog salaris is niet gelijk aan een grote rijkdom. Maar wat wel? Investeer verstandig en geef minder uit dan er binnen komt. Dit klinkt simpel, echter doen het grootste deel van de mensen in onze samenleving dit niet.

Wanneer je wordt gedicteerd in school om te leren en hoge cijfers te halen en dan naar college te gaan en daarna een baan bij een multinational of ander "stabiel" bedrijf te krijgen. Whatever "stabiel" mag betekenen, want dat is gewoon onzin. Er wordt geacht dat het enigste is dat jij ooit zou kunnen doen is werknemer zijn en van een salaris leven. Ze leren je om geld te besparen en niet om geld te investeren want dat is "te riskant". Ze leren je om een huis te kopen in plaats van het verstrekken van huisvesting voor andere mensen en het krijgen van de inkomstenbelasting vrije rijkdom. Je vraagt je af: "Maar Ralph, waarom mag ik dit dan niet weten?" Omdat de manier waarop je mensen kan onderdrukken is door middel van onderwijs. Als je iets nooit hebt geleerd, of gezien, zal het ook niet in je opkomen. En dat is de reden waarom ik de schuld bij ons schoolsysteem neer leg die enkel en alleen gericht is op cijfers en het scheppen van banen en niet van de vrijheid en ondernemerschap.

Natuurlijk kun je niet ondernemerschap leren van leraren, ze hebben immers zelf een baan. Echter kunnen ze je wel in ieder geval kunnen enkele lessen geven in het investeren en wijs met je geld omgaan en niet een lening afsluiten voor je opleiding om een baan te krijgen om vervolgens die schuld af te betalen. Het is gek in mijn ogen en het is ook de reden waarom de meeste jongeren gestrest zijn en een zogeheten burn-out hebben. Ze krijgen zo veel verantwoordelijkheden als ze school verlaten en ze dan geheel niet voorbereid zijn op de werkelijke problemen waarmee zij worden geconfronteerd in het leven. Ze vertrekken college met een torenhoge schuld, geen geld, geen baan en geen idee over hoe ze financieel vrij worden. Ze gaan op zoek naar de snelst beschikbare baan en proberen om hun schulden af te lossen. Nogmaals, ze worden geleerd om andere mensen (ondernemers) rijk te maken en niet zichzelf. Zij verhandelen hun tijd voor geld. Iedereen wil vrijheid, maar weinig mensen hebben het uithoudingsvermogen om uit te vinden hoe die vrijheid te bereiken, dus gaan ze liever gewoon werken bij een multinational en noemen het een carrière.