Mkb slecht voorgelicht over privacywet AVG

Blog Frank van Rutten

09 februari 2018 2 minuten

We zagen 'm als een trein op ons afkomen: de uitkomst van onze massaal ingevulde poll over de nieuwe privacywetgeving (AVG) die vanaf mei in heel Europa 2018 ingaat. Dankjewel als jij als ondernemer ook je geluid hebt laten horen!

Lees even verder, je geduld wordt beloond. Want de uitslag is overweldigend. Maar voordat ik die meld nog even een korte terugblik.

Op MKB Servicedesk geven we antwoord op duizenden (!) ondernemersvragen. Daardoor hebben we een scherp beeld van wat hen bezig houdt. En een ding viel ons op: er werd vrijwel NIET gezocht op het onderwerp AVG. Terwijl ondernemers, met nog maar elf maanden te gaan, toch op zijn minst zouden moeten willen weten of zij door die nieuwe wet geraakt gaan worden. En vervolgens hoe zij zich kunnen voorbereiden op de AVG, die veel meer verantwoordelijkheid voor de privacy van burgers neerlegt bij elk bedrijf dat klantgegevens verzamelt en gebruikt.

Dat kon dus grofweg twee dingen betekenen. Óf ondernemers weten alles al, óf ze hebben juist geen flauw idee dat die wet eraan zit te komen, ondanks de media-aandacht voor de grote boetes die zijn aangekondigd. Het bleek de tweede optie.

De volgende uitkomsten zijn daarom net zo verpletterend als logisch. Voor MKB-Nederland zijn ze reden om alarm te slaan. De overheid moet volgens hen meer oog hebben voor de positie van het mkb, dat meestal niet experts in dienst heeft die zich met complexe wetgeving kunnen bezighouden. (Ook wij zijn overigens pas net met de AVG-voorbereiding begonnen)

Nu dan de belangrijkste uitslagen van de poll, die in anderhalve week zo’n 3200 keer werd ingevuld door ondernemers uit een doorsnede van het hele midden- en kleinbedrijf. Nogmaals dankjewel als jij er ook een van was! Lees hier meer om te zien welke eerste stappen met de AVG JIJ alvast kan zetten.

  • 60,3 procent van alle mkb-bedrijven wist niet dat ze vanaf 25 mei 2018 moeten voldoen aan de AVG.

  • Van het kleinbedrijf tot zes medewerkers wist 74,6 procent van de respondenten van niets.

  • 22,2 procennt van de mkb-bedrijven heeft al wel maatregelen genomen of gaat dat binnenkort doen.

  • Het slechtst op de hoogte zijn bedrijven binnen de handel (72,7 procent), dienstverleners in de communicatie en informatie (70 procent) en de zakelijke dienstverlening (62,2 procent).

  • 15 procent vermoedde dat de wet geen betrekking heeft op hen.

  • En tot slot: 81,7 procent van alle invullers gaf aan dat de overheid hier meer ruchtbaarheid aan moet geven, en vindt de voorlichting daarom ‘slecht’ tot ‘zeer slecht’.

Lees ook ons persbericht voor een uitgebreide toelichting.

Frank van Rutten is community manager van MKB Servicedesk. frank@mkbservicedesk.nl | 088 - 65 200 50

Auteur

Frank van Rutten