Exporteer jij? In deze landen liggen nu kansen!

Onderneem jij over de grens? Dan heb je te maken met veel factoren waar je geen invloed op hebt. Want politieke beslissingen in die landen en macro-economische ontwikkelingen hebben invloed op jouw afzetmarkt. Gelukkig zijn er bureaus zoals Coface, die bijhouden hoe het er in maar liefst 160 landen aan toegaat en hoe hoog het risico is om hier zaken te doen.
Hoe beperk je financiële risico's?
Klik hier
Lees tips in het whitepaper
Download
Alle landen krijgen een score van A1 tot A4 voor een zeer laag tot een acceptabel risico, of B (aanzienlijk), C (hoog), D (zeer hoog) of E (extreem risico). 
 

Europa blijft herstellen

Europa is, net als in het vorige kwartaal, in zijn geheel goed aan het herstellen van de crisis. Bedrijven investeren meer, er is meer vertrouwen, economieën groeien harder dan voorspeld en consumenten geven meer uit. Europese bedrijven kunnen tevens beter aan hun betalingsverplichtingen voldoen.
 
EU-lidstaten Spanje en Portugal hebben dit kwartaal een betere risicobeoordeling gekregen. Spanje, toch onze zesde belangrijkste handelspartner, krijgt nu van Coface A2: dezelfde rating als Nederland, België en Frankrijk. De Spaanse economie groeit in 2017 met 2,9 procent, meer dan verwacht! Dit komt vooral doordat de Spaanse export sterk is. Het is wel belangrijk voor Spanje dat de binnenlandse consumptie op peil blijft.
 
Ook buurland Portugal doet het beter: het land krijgt nu rating A3, te vergelijken met het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Italië. De Europese Commissie bouwt de disciplinaire maatregelen na de noodleningen af, waardoor het land meer lucht krijgt om te investeren. Hoewel de staatsschuld nog hoog blijft, groeit de Portugese economie. In 2016 was dat met 1,4%, dit jaar naar verwachting met 2% en volgend jaar met 1,7%.

 

Onzekerheid

Een uitzondering binnen Europa is het Verenigd Koninkrijk: na de Brexit is daar nog zoveel onzekerheid dat de positieve ontwikkelingen van andere Europese landen volgens Coface nog niet gelden voor Groot-Brittannië. Ook voor Amerika zijn de vooruitzichten niet onverdeeld positief. Het is nog onbekend wat Trump allemaal wil doen en door die onzekerheid geven consumenten minder uit. Daarnaast stijgt de rente, wat ongunstig is voor bedrijven.

 

Rusland veert op

Ook buiten Europa liggen er kansen. Het risico van Rusland is verlaagd van niveau C (hoog) naar niveau B (aanzienlijk). Er wordt weer meer geïnvesteerd, meer geproduceerd, de retail blijft op peil dankzij de lagere inflatie en bedrijven maken meer winst. Vooral in de grondstoffensector gaat het goed: in de mijnen en steengroeven wordt meer winst gemaakt, en ook elektriciteit, gas, stoom en onroerend goed worden voor meer verkocht. Ook de Russische autobranche leeft op.
 
Oezbekistan, een land tussen Kazachstan en Turkmenistan, heeft eveneens een hogere rating gekregen: C in plaats van D. Oezbekistan is geen land waar je snel aan denkt om handel mee te drijven, maar er wonen ruim 30 miljoen mensen: meer dan in de andere republieken in Centraal-Azië. Het risico om hier te ondernemen is nog steeds hoog. Maar de economie groeit en er wordt veel infrastructuur aangelegd door de nieuwe president, die eind vorig jaar werd gekozen/ aangewezen. Ook voert hij economische hervormingen door, die positief uitpakken voor het zakelijke en investeringsklimaat. Toch blijft dit een risicovolle regio. In bijvoorbeeld Kazachstan en Azerbeidzjan is veel politieke onrust.

 

Overweeg Jamaica

Aan de andere kant van de wereld laat Jamaica een positieve ontwikkeling zien. Het Caribische eiland wordt nu ingeschaald als risico B: aanzienlijk, maar niet meer hoog. Die verbetering komt doordat de regering haar zaken op orde heeft: er is een begrotingsoverschot en er worden hervormingen doorgevoerd. Het BBP groeit al zeven kwartalen achter elkaar. Investeerders hebben nog nooit zoveel vertrouwen in Jamaica gehad.

 

Pas op met deze landen

Natuurlijk zijn er ook landen waar het minder goed mee gaat. Qatar wordt door een flink aantal Arabische landen geboycot, omdat het emiraat volgens hen terrorisme ondersteunt. Het land, dat een van de grootste gasreserves ter wereld heeft, zakt daardoor van rating A3 naar A4.
 
Het is maar de vraag of Qatar de voorbereidingen voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022 af krijgt, nu het land wordt geboycot door buurland Saudi-Arabië en door Egypte, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Jemen, Libië en de Malediven sloten zich bij de boycot aan. Turkije en Iran steunen Qatar wel. Hoewel het land de olie- en gasproductie opschroeft, loopt ook de staatsschuld hard op en moet er volgend jaar 5 procent btw worden ingevoerd. Dit zal niet goed zijn voor de economie van het - overigens nog steeds wel steenrijke - emiraat.
 
Ook Namibië (B) en El Salvador (C) hebben een minder goede rating gekregen. Namibië heeft last van een krimpende economie. De overheid kan niet veel doen om het tij te keren, omdat ze gebonden is aan strenge budgetregels. Bovendien gaat het ook met de belangrijkste handelspartner, buurland Zuid-Afrika, niet zo goed. In El Salvador zijn er politieke spanningen die het risico om er zaken te doen verhogen.

Praat met ons mee op

MKB Servicedesk
Postadres
Postbus 40273
3504 AB Utrecht

Bezoekadres:
Reactorweg 9a
3542 AD Utrecht
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten