Pirate Summit: knotsgek event voor internationale startups

'Ooglapje op en gáán'

12 september 2017 3 minuten

Houd je niet van de standaard pitch evenementen waar startups en potentiële investeerders elkaar kunnen treffen? Mag het een slagje gekker? Bezoek dan de beruchte  Pirate Summit in Keulen eens. ‘Arrr!’

Niet dat de pakweg 1000 bezoekers uit ongeveer 80 landen elkaar twee dagen lang uitsluitend met deze piratenkreet begroeten, maar je hoort hem heel vaak en ook de kenmerkende ooglapjes zie je regelmatig. Zie het als een speelse knipoog naar al die andere evenementen waar gezocht wordt naar waardevolle contacten voor mogelijk een financiering, waarbij grijze pakken geen uitzondering zijn.

De Pirate Summit bestaat sinds 2011 en heeft met serial entrepreneur en angel investor Manuel Poelman als co-founder ook een Nederlands randje.

Keiharde fun

Op een creatief ingericht buitenterrein nabij het centrum van Keulen draait het twee dagen lang om de optelsom van keiharde fun met een iets serieuzere ondertoon door de keynotes, pitches en korte kennissessies met Europese topexperts, vertelt startupdeskundige en -mentor Remco Janssen van pr-bureau Proudly Represents en startupsite Silicon Canals.

“De sfeer is het meest bijzondere. Het woord pirate zegt het al eigenlijk - er zijn alleen maar gelijkgestemden die zich een pirate voelen. De term komt van een legendarische blog van Michael Arrington, waarin hij beschrijft dat je geen echte ondernemer bent, geen piraat dus, als je niet alles maar dan ook letterlijk alles op het spel hebt gezet”, legt Janssen uit. 

ARRR!

Het evenement wordt gehouden op Odonien. Dat is een scrap-yard dat is omgetoverd in kunstenaarsoord slash festivalterrein, De treinen rijden boven je hoofd langs, waarop iedereen verplicht ARRR! roept om de herrie te overstemmen. Maar nog belangrijker: het is het meest informele startup-event van Europa.”

De sfeer is uniek voor Europa, zegt Janssen, en dat heeft een bijzonder effect. “Ik ken geen ander startup-event in Europa waar het er zo gelijkwaardig aan toegaat. Daarmee bedoel ik dat startups en investeerders helemaal gelijkwaardig zijn en hetzelfde behandeld worden: formele kleding is verboden en iedereen loopt door elkaar. Met een Koelsch, een pils uit Keulen, in de hand, staat iedereen in dezelfde rij voor varken aan het spit.” 

Loopplank

Op de summit wordt het zeeroversthema consequent doorgevoerd. “De startups en investeerders die er pitchen, lopen over een plank alsof ze aan de haaien gevoerd worden. In een van de eerdere edities was er zelfs een kabelbaan die hoog over de hoofden van de bezoekers scheerde. Kortom, het is een knotsgekke bende. Tussen al die chaos, doe je vriendschappen op voor het leven. Ook met investeerders. Ze zijn er allemaal, de grote en kleine startup-fondsen uit Berlijn, Londen en Parijs, maar ook uit de rest van Europa.”

Ook een ondernemer met een wat traditioneler bedrijf kan er zeker wat van opsteken als ie zich twee dagen op de Pirate Summit onderdompelt, denkt Janssen, die in de scene de bijnaam ‘Startup Godfather’ verwierf en als geuzennaam draagt. “Het draait er om pure innovatie. Een van de mooiste ‘praatjes’ die ik er heb gehoord, was van de voormalig eigenaar van Pornhub. Dat bleek niet zomaar een sekssite, maar een snelgroeiend tech-bedrijf met een bizarre levensloop. Dat soort verhalen inspireren, zetten aan tot grootse daden. Dát, plus het advies vanuit het allerbeste netwerk van Europa, maakt  wat mij betreft de Pirate Summit goud waard.”

Student-starter

Ben je een student/starter-to-be en zoek je houvast of gewoon die kick in the butt om de stap nu toch écht te gaan zetten, dan heeft Janssen slechts één advies: ooglapje op, en gáán. “Wie dieper doorvraagt, als jonge ondernemer-in-spe, kan hier veel leren. Niet alleen dat ondernemen superleuk is, maar ook dat het werkelijk ploeteren is. En tegelijkertijd dat er een zeeën vol ervaren mensen zijn die je met raad en daad willen bijstaan. Voor goede ideeën en ambitieuze ondernemers is er altijd geld te vinden en een weg te bewandelen. Ik beloof iedereen die naar Keulen afreist voor Pirate Summit: je komt terug als een ander mens.”

Auteur

Frank van Rutten