Zzp’er, denk na over de risico’s die je loopt

Arbeidsongeschiktheid

10 oktober 2017

Ben je nooit ziek en is arbeidsongeschiktheid eigenlijk een beetje een ver-van-je-bed-show? Zo denken veel zzp’ers erover. Toch komt het vaker voor dan je denkt dat iemand na een ongeluk of ziekte niet meer door kan als zelfstandig ondernemer.

Boek: Toptrends voor Ondernemers

Neem het voorbeeld van Wopke Jagersma, een stoere metselaar. Hij krijgt steeds meer last van zijn rug. Eerst denkt hij nog dat het met een beetje rust wel over zal gaan, maar de dokters zijn resoluut: hij heeft een hernia. “Als je doorgaat met metselen, houd je het misschien nog drie, vier jaar vol. Maar dan is het echt gebeurd”, laat de chirurg weten. “Die boodschap kwam hard aan. Het kwam erop neer dat ik eigenlijk maar beter meteen kon stoppen met het werk dat ik zo graag deed. Machteloosheid, zorgen, onzekerheid, er schiet dan van alles door je hoofd”, vertelt Wopke.

Financieel heeft hij zijn zaakjes gelukkig goed geregeld. Vanaf de allereerste dag dat hij als zzp’er aan de slag ging, is hij goed verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. “Ik geef toe: dat kost best een paar centen. En als zzp’er ben je snel geneigd om te denken dat het eigenlijk niet nodig is. ‘Want mij overkomt toch nooit iets’, hoor je dan. Nou, kijk maar naar mij. Zonder AOV had ik pas écht een groot probleem gehad. Dan was ik zeer waarschijnlijk genoodzaakt geweest om mijn huis te verkopen. Nu ik toch een inkomen bleef houden, kon ik herstellen en uitvinden wat ik nu zou gaan doen.”

Verkeersongeluk of ziekte

Wat Wopke overkwam, kan iedereen overkomen. Ook als je fysiek minder zwaar werk hebt. En arbeidsongeschiktheid kan ook ontstaan na een stom ongeluk in het verkeer, bij het sporten of door een ziekte. 

Arbeidsongeschiktheid komt best vaak voor. Zo’n 300.000 Nederlanders in de leeftijd tussen 15 en 75 jaar kunnen niet werken vanwege ziekte of arbeidsongeschiktheid, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is 2,3 procent van de mensen in die leeftijdsgroep, oftewel ongeveer 1 op de 44.

Toch houden veel zzp’ers er geen rekening mee dat dit hen ook kan overkomen. Slechts 1 op de 5 is volgens het CBS verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Wist je dat de helft van de Nederlanders, meer dan acht miljoen mensen, één of meer chronische ziekten heeft? Dit betekent lang niet altijd dat al deze mensen ziek thuis zitten, of dagelijks zorg nodig hebben. Maar wel dat de kans behoorlijk groot is dat je ook ooit gezondheidsklachten krijgt. Het is fijn om te weten dat je niet zonder inkomsten hoeft te zitten als je een tijdje niet kunt werken.

Burn-out

Ook een burn-out, een van de meest voorkomende redenen voor uitval door ziekte, kan een zzp’er treffen. Misschien wel juist, omdat zelfstandigen doorgaans harder werken en zichzelf minder vaak vakantie gunnen. Ruim 7 procent van de zzp’ers voelt zich minstens een paar keer per maand opgebrand door het werk, blijkt uit onderzoek van TNO en het CBS.

Goede re-integratie is heel erg belangrijk als je niet kunt werken door een burn-out. Om weer aan de slag te kunnen, moet je leren herkennen wanneer je over je grenzen heen gaat en hoe je rust kunt nemen. Als je een Arbeidsongeschiktheidsverzekering van Centraal Beheer hebt, word je geholpen bij je re-integratie. En de kosten hiervan zijn gedekt.

Na alles gelezen te hebben, heb je nagedacht over de gevolgen van arbeidsongeschiktheid? Wij zijn benieuwd! Geef je mening en maak kans op een Desk-bike met zit-sta bureau ter waarde van € 806,-.

Wil je meer weten over het verzekeren van je inkomen als je arbeidsongeschikt raakt? Download dan de samenvattingmet tien tips om altijd verzekerd te zijn van een inkomen.