Van Roosevelt’s schets naar de eliminatie van extreme armoede

20 maart 2020

No matter what people tell you, words and ideas can change the world! Happy birthday UN!

Wil jij meer weten over duurzaam ondernemen?

Vandaag is de 72e verjaardag van de United Nations. Twee weken geleden schreef ik nog over wat er na het opstellen van de Millennium Goals in 2000 allemaal gerealiseerd is. Ik benoemde mooie mijlpalen zoals het verminderen van het aantal HIV infecties met 40 procent en het feit dat nu 43 miljoen meer kinderen naar school gaan. Ook benoemde ik de uitdaging dat we daarmee nog niet per definitie op koers liggen en dat grote stappen vanuit ondernemers nodig zijn om alle doelen echt te halen.

Maar hoe zijn de United Nations 72 jaar geleden begonnen? De officiële start was met 51 lidstaten toen op 24 oktober 1945 de Republiek China, Frankrijk, de Sovjet-Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en een meerderheid van de andere 46 oprichters, het verdrag officieel gesloten met een handtekening. Maar hoe was het überhaupt zo ver gekomen dat iedereen toen bij elkaar zat? Dit werd geïnitieerd door Frank Roosevelt 2 jaar eerder, zoals te zien in onderstaande schets.

Voor mij is dit weer de ultieme bevestiging: no matter what people tell you, words and ideas can change the world. Zelfs in 2 jaar tijd.

Op de verjaardag van de United Nations zet ik graag voor je uiteen hoe jij jouw ‘words and ideas’ om kunt zetten in concrete verandering richting een betere wereld. Het idee van de zeventien duurzaamheidsdoelen is niet dat je er slechts eentje uitpikt en daarmee aan de slag gaat. Ook is het niet zo dat je elke dag werk hoeft te maken van alle doelen tegelijk. Als je daar meer over wilt lezen, raad ik je zeker aan eens de blog van mijn collega Rik te lezen of het whitepaper met de historische context van de Sustainable Development Goals van de UN te downloaden.

Maar vandaag sla ik de strategieën en mindset veranderingen even over. Op de verjaardag zet ik simpelweg enkele concrete acties uiteen die ondernemers vandaag nog concreet in gang kunnen zetten voor een betere wereld:

Goal #1 No Poverty

Het erste werelddoel van de United Nations is extreme armoede voor 2030 de wereld uit helpen. Hoewel onze partner Oxfam Novib bijdraagt aan meerdere doelen, is hun nummer 1 focus om extreme armoede te verslaan. Zij doen dit door samen met een groep Nederlandse ondernemers andere ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen met het opbouwen van een bedrijf. Zo krijgen zij de kans op een zelfstandig bestaan en kunnen ze ontsnappen uit de armoede. Aansluiten bij dit netwerk kun je nu doen in 1 minuut.

Goal #5 Gender Equality

Plan Nederland helpt meisjes en jongens om te leren voor zichzelf op te komen, zich te ontwikkelen en hun eigen beslissingen te nemen. Zo werkte Plan Nederland in 2016 in 51.860 gemeenschappen in 50 landen en steunde ruim 69 miljoen mensen, onder wie ruim 17 miljoen meisjes en 15,5 miljoen jongens. Met de steun van ondernemers als jij heeft Plan het afgelopen jaar weer bijgedragen aan een betere toekomst voor kinderen in ontwikkelingslanden en gelijke kansen en rechten voor meisjes. Benieuwd wat jij kunt doen aan meer gelijkheid? En hoe meer gelijkheid in jouw organisatie kan bijdragen aan betere resultaten in jouw onderneming? Kijk hier!

Goal #6 Clean Water and Sanitation

Ben jij een ondernemer met kennis van landbouw of watermanagement? En ben jij niet bang om met je onderneming de grens over te gaan? Dan biedt de campagne Ondernemen in Bangladesh jou de mogelijkheid om via een gratis online cursus alles te leren over de kansen en bedreigingen in Bangladesh. Ben jij na het volgen van de cursus geïnspireerd om te ontdekken wat de kansen voor jouw bedrijf in Bangladesh zijn? Dan kun je een formulier invullen, waarmee je ontdekt of je een gratis haalbaarheidsonderzoek kunt ontvangen, waarmee de kans van slagen voor jouw bedrijf in Bangladesh getoetst wordt. Nieuwsgierig? Schrijf je in

Meer doen

Vind je bovenstaande interessant en wil je op de hoogte worden gehouden van alle duurzaamheidskansen die zich voor ondernemers voordoen? Goed idee! Zo mag ik onder andere verklappen dat we in een vergevorderd stadium zijn om samen met de United Nations System Staff College een cursus te ontwikkelen over de Sustainable Development Goals die speciaal gericht is op Nederlandse ondernemers. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van MKB Servicedesk en je hoort het als eerste als er nieuws is!

Auteur

Raoul Wijnberg