Dobbelen om de 10 Toptrends voor ondernemers

Jelle Drijver in gesprek met Willem Overbosch

05 februari 2018

Het schrijven van een boek Is een hele gok. Een gok om een jaar op zolder te gaan zitten met het risico dat de trends al voorbij zijn als je boek uitkomt. Willem nam die gok. Reden genoeg voor een gesprek en te gaan dobbelen om de 10 MKB Trends.

Boek: Toptrends voor Ondernemers

 In dit artikel een deel ik een deel van het hele interview met je. Natuurlijk kun je het ook als video bekijken. Wel zo relaxed. Mocht je het hele verhaal willen lezen? Ga naar jelledrijver.nl/willem

‘TopTrends voor ondernemers’. Zo heet het nieuwe boek van Willem Overbosch. In het magazine van managementboek.nl stond: “Het management boek na één jaar op zolder”. Willem, is het waar dat jij je een jaar lang op zolder opgesloten hebt om dit boek te schrijven?

Willem: Voor het meerendeel van de weekenden wel ja. Ik heb geleerd dat het schrijven van een boek niet iets is dat je op een doordeweekse vrijdagmiddag aan het doen bent. In alle eerlijkheid heb ik me daar wel een beetje in vergist.

Dat hoor je vaak van mensen die een boek hebben geschreven. Ze zeggen achteraf: “Holy, f*ck. Als ik dit geweten had, had ik er misschien nog wel twee keer over nagedacht. Begrepen je kinderen een beetje dat papa elk weekend op zolder zat?

Willem: Die kwamen inderdaad nog wel eens op de zolder met de vraag: “Papa, papa, wanneer is je boek al af? Dan zei ik steeds: “Ik ben er bijna. Ik ben er bijna.” Eindelijk was het boek af in September en toen vroegen ze: “En papa, wat heb je voor een cijfer?”

Heerlijk. En? wat heb je voor een cijfer? Wordt het überhaupt een beetje goed ontvangen?

Willem: De recensies zijn goed. Ik heb er nu een aantal gehad in hele diverse media, van een blad voor verenigingsmanagers tot en met recensies op managementboek.nl en op bol.com. Veel recensies gaan erover dat iedereen de algemene trends herkent, maar dat de toegevoegde waarde echt in de toepassing ervan zit. Dat is precies het gat in de markt wat ik opzocht, omdat je merkt dat heel veel mensen wel over megatrend A en megatrend B lezen welke kant het op gaat, maar wat moet jij morgen doen om ermee aan de slag te gaan? In de toepassing zit nu juist de toegevoegde waarde van dit boek.

Dat staat er ook onder: ‘Van trend naar toepassing’. Wat ik leuk vind is dat jij zelf een ondernemer bent. Ik ben ook benieuwd hoe jij binnen jouw bedrijven straks al die elementen en trends gaat toepassen. Achteruit kijken is af toe leuk, heel even. Maar we moeten vooral vooruit: wat gaan we in 2018 anders doen? Ik ben ook benieuwd hoe je de trends die je zelf hebt herkent, vaak met hulp van specialisten op hun gebied, gaat vertalen naar je eigen business. Achter de bar vond ik een dobbelsetje. Je hebt, geloof ik, tien trends geformuleerd. Laten we dobbelen en de stenen laten bepalen welke top trends voor ondernemers we er uit gaan lichten vandaag. (we dobbel en en Jelle gooit 6) Trend 6. Weet je dat uit je hoofd, of niet?

Willem: Trend 6, dan zitten we in ieder geval in het tweede deel van het boek en volgens mij gaat het over de digital nomads.

Precies! ‘Als er maar WiFi is, een interview met Esther Jacobs. Wat heeft het interview jouw aan inzichten opgeleverd?

Willem: Esther is een onderneemster die ik al een hele tijd volg. Zij is een van de eerste digital nomads in ieder geval van Nederland. Iemand die eigenlijk nergens woont en dat was ook het mooie van haar verhaal. Als je in Nederland woont, dan heb je je bedrijfsgegevens voor de belastingdienst. Je moet ergens wonen, anders besta je feitelijk niet op basis van je burgerservicenummer. Zij was aan het ondernemen als digital nomad en woonde en werkte eigenlijk over de hele wereld en schreef haar boeken en verhalen vanuit de hele wereld, maar ze moest wel ergens een vestigingsadres hebben. Omdat zij dat niet had, kon de belastingdienst daar niet mee omgaan. Oftewel, ze verklaarden haar gewoon als een persona non grata, want je bestaat dus niet. De wet kan nog niet omgaan met hoe deze nieuwe ontwikkeling feitelijk aan het gebeuren is. Een digital nomad, iemand die gewoon plaats en tijd onafhankelijk werkt.

Dat is niet zo nieuw meer, maar als je nu kijkt zie je de versnelling in die ontwikkeling en heb je alleen nog maar een laptop en een WiFi verbinding nodig om je werk te kunnen doen. Ze zit vaak op een boot op reis van hier naar de Caribean en daar kun je ook prima werken, waarbij het tijdsverschil minimaal is. Daar zit unused potential. Heel veel ondernemers, en daar zit ook meteen de toepassing, hebben moeite met het vinden van goed personeel, of dat nu in vaste dienst is of flexibel personeel. Je kan natuurlijk gebruik maken van digital nomads die anywhere in the world zitten, als je maar weet waar je ze kan vinden.

Waar vind je die digital nomads?

Willem: Heb jij zelf wel eens fiverr.com gewerkt? Voor $5 even die eerste taak wegzetten.

Zeker! I love Fiverr.com. Al merk ik wel dat die $5, zoals het eerst begon, heel sympathiek was. Maar er is nu steeds minder voor $5 te vinden. Maar dan nog, nu kom je misschien op $35 uit en dan heb je gewoon een folder ontworpen of een eBook gemaakt of een Jingle ingesproken.

Sommigen lezen dit verhaal als blogpost, anderen luisteren naar dit interview als afglevering van de Jelly Driver podcast, maar sommigen zullen dit ook bekijken op YouTube. (Door “Jelle drijver” te zoeken op YouTube vind je mijn kanaal vanzelf). Aan het einde van een video komt er dan zo’n teasertje met: “Vond je dit nu een leuke video, reageer in de comments of abonneer je op dit kanaal. Thanks.” Dat is een animatie met mijn gezicht en alles erin. Daar heb ik 15 dollar voor betaald op Fiverr.

Willem: Dat is toch geniaal.

Jelle: Dat is briljant.

Willem: Stel je doet iets in de IT, dan vraag je je af waar je goed IT-personeel vandaan haalt? Kijk eens op Upwork.com. Daar kun je iemand vinden die in Sydney aan het werk en daar toevallig de skills heeft die jij nodig hebt. Het contract wordt feitelijk door Upwork gefaciliteerd en je bent aan de slag.

Jelle: Je betaald met PayPal en alles is geregeld. Upwork heette hiervoor oDesk en is na een fusie Upwork gaan heten. Via Upwork heb ik bijvoorbeeld Matthijs gevonden. Matthijs die reist vooral heel veel door het oostblok en geeft daar ook rondleidingen door verschillende steden en in de avonduren en de dooie uurtjes tussen de rondleidingen door werkt hij voor ons transcripts uit. Dus als je een transcript van dit gesprek wil, dan ga je naar jelledrijver.nl/willem en dan kun je daar je naam en e-mailadres invullen en ontvang je een PDF met het hele transcript dat is getypt door Matthijs. Dus ik mail het audiobestand van dit interview naar Matthijs en die werkt dat ergens de komende dagen ui als hij er tijd voor heeft en ik krijg in Google Docs een uitgebreid transcript terug. Werkt briljant.

Willem: Daar noem je al Google Docs. Voor heel veel ondernemers is dit allemaal nog best nieuw. Jij bent een adopt van deze technologie en deze manier van werken. Toch merk je dat samenwerken aan een document in Google Docs gewoon nog heel nieuw is. Dan denk je: Hoe kan het dan dat niemand dat weet? Omdat het merendeel van de mensen gewoon nog in een Microsoft Office omgeving werkt met een Internet Explorer en denkt dat het niet bestaat. Dus bij het toepassen van trends, zowel bij de digital nomads als het samenwerken aan je documenten en programma’s en het samenwerken überhaupt, daar zijn nog heel veel ontwikkelingen waarmee je nog vandaag kan gaan starten en waar heel veel mensen nog een gigantisch voordeel mee kunnen krijgen. Dat is nu typisch een toepassing die ik beschrijf.

Een andere hele leuke is ook kantoorruimte. Ik zit hier in een kantoorpand waar ik ruimte over heb. Wat je dan vervolgens kan doen is je kantoor openzetten voor mensen die digitaal werken en zeggen: “Kom hier maar werken. Ik heb WiFi, ik heb hier een kop koffie en je kan een boterham mee-eten.” Op die manier haal je eigenlijk je team naar binnen toe en faciliteer je een locatie.

Jelle: Kennis en inspiratie. Jij weet dat ik een bedrijf hebt genaamd Peper in je Pand, dus laten we daar straks nog eens over doorpraten  (We zijn er nu toch).

Dat was trend nummer 6. Als jij vast gaat dobbelen, pak ik even het boek erbij. Overigens, voor de mensen die vaker luisteren en kijken, weten dat ik een redelijk Google G Suite fan en ik gebruik Mac. Ik ben wat minder Microsoft minded. Ik moet Microsoft echter wel de credits geven dat ze met Office 365 –eindelijk– in beweging komen om op hun Microsoft platform de mogelijkheden die er bij Google G Suite al lang zijn te faciliteren richting de Microsoft gebruikers. Waar werk jij mee?

Willem: G Suite. Dat doe ik al sinds 2008, maar ik ben het wel met je eens dat Microsoft nu een hele grote stap aan het zetten is en dat het eigenlijk niet heel veel meer uitmaakt. Natuurlijk zie je dat de integratie, dat ook door de overname van de videodienst Skype, ze zijn met LinkedIn bezig, Microsoft wel aan het inhalen is. Laten we eerlijk zijn.

Lees de rest van het interview op jelledrijver.nl/willem of kijk de het interview via MKBTV