Helft bedrijven heeft werkomstandigheden niet op orde

Conclusie jaarverslag Arbeidsinspectie 2006

15 december 2009

Bij de helft van de controles van de Arbeidsinspectie was vorig jaar iets mis met de werkomstandigheden. De meeste overtredingen hadden te maken met onveilige machines, gereedschappen en installaties. Ook waren werkplekken vaak niet goed ingericht, werd er onveilig gewerkt met gevaarlijke stoffen of hadden bedrijven de risico’s onvoldoende in kaart gebracht.

Dit blijkt uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie over 2006. Het verslag laat zien dat vooral in de bouw het werk nog steeds riskant is. De branche doet veel aan voorlichting, maar in de praktijk gebeuren nog veel ongelukken. Falend bouwmanagement veroorzaakt ongeveer de helft daarvan: gebrekkig toezicht, slechte communicatie en onvoldoende inschatting van risico’s.

Controles

De Arbeidsinspectie heeft vorig jaar de controles op illegale arbeid fors uitgebreid: van 8.600 in 2005 naar ruim 11.000 in 2006. Bij 2.500 inspecties bleek bij één of meer werkgevers sprake te zijn van illegale arbeid. Hierbij waren in totaal bijna 5.500 illegale werknemers betrokken.

Detailhandel

De meeste illegale arbeid kwam de Arbeidsinspectie tegen in de detailhandel. Daarna volgen horeca, bouw, uitzendbranche en in mindere mate de land- en tuinbouw. De inspectie controleert gericht op plaatsen waar het risico op overtredingen het grootst is. Daarom zijn er veel verbouwingen van particulieren geïnspecteerd en lag in de horeca de nadruk op de Chinese restaurants. Ook in 2007 gaan deze inspecties door. In de uitzendbranche richt de inspectie zich dan vooral op uitzendbureaus zonder branchecertificaat. Zij werken namelijk twee keer zo vaak met illegale werknemers.

Wil je meer weten over de werkwijze van de Arbeidsinspectie? Klik dan hier. Voor meer over persoonlijke bescherming van werknemers, lees dit artikel.

Bron: SZW