Haal alles uit je verkoopproces

Stop met Excel als je productief en efficiënt wilt werken

26 juli 2018 27 augustus 2021

Een bezoeker op je website, iemand die belt over de specificaties van je product, je Facebookpagina liket of jouw e-book download en daarbij een website-formulier invult - leads kunnen overal vandaan komen. Dat maakt de opvolging cruciaal: de lead die belde benader je immers anders de degene die jou nu op Facebook volgt. Heb jij een Excellijst met leads? Dan weet je dat het bijhouden van contactmomenten erg lastig is. Het bepalen van het juiste moment voor een salesgesprek is helemaal onmogelijk. Om alles uit je verkoopproces te halen zijn er gelukkig betere oplossingen!

We snappen heel goed dat Excel gebruikt wordt als CRM-systeem; je kunt klantinformatie en contactgegevens er makkelijk inzetten en je kent het programma. Toch is de software er initieel niet voor gemaakt en dat ga je merken naarmate je bedrijf groeit. Want wat als je méér wilt? Wat als je wilt onderzoeken wie je klanten zijn? Welke kenmerken jouw klantgroep definiëren? Wat als je wilt terugzien wanneer en hoe er al contact is geweest? Wat als je wilt weten welke prospects rijp zijn voor een gesprek met sales?

Daarnaast is een vaak gezien probleem dat Excellijsten niet goed of continu geüpdatet worden. Er werken meerdere mensen in hetzelfde sheet - wat überhaupt niet optimaal is omdat iedereen er een eigen werkwijze op na houdt. Niemand houdt de kwaliteit van de data in de gaten en de kans dat je werkt met ongeordende lijsten of onvolledige informatie is groot. Probeer dan maar eens in te schatten of iemand een hot lead is of dat een klant klaar is voor een upsell. Er zitten grenzen aan de mogelijkheden van Excel en als je die tegenkomt is het misschien tijd voor een CRM-systeem als Gripp.

Droom-Excel

Wat zou het fantastisch zijn als je een systeem had waarin de status van contacten automatisch wordt bijgehouden. Wat zou het handig zijn om een systeem te hebben waarin alle contactmomenten met prospects en klanten terug te vinden is. Wat zou het heerlijk zijn om je te kunnen focussen op de core business van je bedrijf, in plaats van druk te zijn met de administratieve rompslomp. Wat zou het verstandig zijn als je bedrijfsbeslissingen kunt maken op basis van feiten en cijfers…

Dit is geen droom, maar een duurzame oplossing voor de toekomst van jouw bedrijf: vervang Excel door een echt CRM-systeem en je krijgt er overzicht en inzicht voor terug. Dat zal je helpen het meest uit je verkoopproces te halen. Bovendien geeft het jou als eigenaar of bijvoorbeeld als salesmanager rust in je hoofd en je werknemers kunnen effectiever werken.

Meer overzicht in het verkoopproces

Een CRM-systeem is een waterdicht systeem waarin de juiste data op ieder moment, waar je ook bent, voor je klaar staat - mits deze continu (automatisch) wordt aangevuld natuurlijk. Dat betekent dat er altijd een heldere stand van zaken is voor iedere deal, offerte en factuur. Nooit meer gissen dus of je een lead nu wel of (nog) niet moet opvolgen - wat heet, je kunt zelfs een notificatie krijgen als het tijd is om de telefoon te pakken, een mail te sturen of een aanbieding te doen. De offerte maak je met behulp van een CRM in enkele klikken, je verstuurt ‘m online en krijgt het ondertekend via dezelfde weg weer terug. Dat is niet alles: de ondertekende offerte zet je vervolgens om in een project en later in een factuur. Nooit meer ‘wat hadden we ook alweer afgesproken?’ of andere losse eindjes.

Structuur en rust op de werkvloer

In Excel kun je allerlei gegevens en formules invoeren, maar externe documenten linken aan contactpersonen is onmogelijk. Bovendien is het handmatig invoeren van informatie erg foutgevoelig. Een CRM-systeem geeft je de kans om de efficiëntie van je mensen en jezelf te verhogen. De data staat op één centrale plek en is voor iedereen inzichtelijk en altijd up-to-date. Data bestaat in dit geval uit persoonsgegevens, maar je kunt ook andere tools koppelen. Zo kun je ook informatie over nieuwsbrieven die ze gelezen hebben of losse documenten die je gekoppeld hebt in het CRM terugvinden. Dat betekent dat je kunt sturen op data in plaats van onderbuikgevoel - de onmisbare efficiencyslag van nu.

Een CRM-systeem stelt jouw medewerkers ook in staat om prospects en klanten beter op te volgen - wat jou wat meer rust en overzicht zou moeten geven. Alle beschikbare data helpt hen om klanten te begrijpen, ze tevreden te houden en tegelijkertijd kun je marketingmiddelen gericht inzetten om nieuwe leads binnen te halen. Kortom, de productiviteit gaat omhoog, terwijl jij er niet continu met je neus bovenop hoeft te zitten. Al met al een goede stap richting slimmer werken!