Subsidienieuws: NVB wil toeslag op bouwgrond voor steunfonds oude bedrijventerreinen

15 december 2009 1 minuten

Bouwbedrijven en projectontwikkelaars verenigd in de Nederlandse Vereniging van Bouwondernemers (NVB) pleiten voor de invoering van een toeslag op nieuwe gronduitgiften voor bedrijven. De toeslag zou 20 tot 25% moeten bedragen, en de opbrengst zou moeten worden bestemd voor een zogenaamd vitaliteitsfonds voor het opknappen of ombouwen van oude bedrijventerreinen.

Overheden zouden het fonds vervolgens nog moeten aanvullen omdat het hier ook gaat om werkgelegenheid en de verbetering van de openbare ruimte.

De NVB komt met het pleidooi omdat het opknappen of ombouwen van oude terreinen tot woonwijken nu niet rendabel is, aangezien gemeenten nieuwe grond veel te goedkoop aanbieden om zoveel mogelijk bedrijven over te halen zich er te vestigen. Daardoor is nieuwbouw goedkoper dan het opknappen van bestaande bouw, wat tot gevolg heeft dat oude terreinen verpauperen.

Het plan van de NVB, waarin vooral kleine en middelgrote bouwondernemers zijn vertegenwoordigd, krijgt geen bijval van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (NEPROM), zo meldt Het Financieele Dagblad. De NEPROM, waarin de grotere projectontwikkelaars deelnemen, is het ermee eens dat nieuwbouwgrond te goedkoop is, maar ziet meer in een beperking van de gronduitgifte door gemeenten dan in de invoering van een toeslag en een vitaliteitsfonds. Met dat standpunt zit de NEPROM meer op de lijn van Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties, die eerder dit jaar zelfs een moratorium op nieuwe bedrijventerreinen bepleiten.

Auteur

Onno Bieleman