We leggen een steen in de rivier

'Omdat het beter is voor de wereld'

19 oktober 2018

De SDG's klinken misschien als een ver-van-je-bed-show. Hoe moet je daar als (kleine) ondernemer nou aan beginnen? En met welk doel begin je? In dit artikel deelt Hugo van Osch, directeur van Arte, hoe hij het aanpakt en welke voordelen dit hem brengt.

“Jonge mensen solliciteren spontaan bij ons. Ze zien waar wij mee bezig zijn. ‘Dit is de nieuwe wereld’, zeggen ze. ‘Hier wil ik bij zijn.’ Dat wij dit gevoel bij de nieuwe generatie teweeg kunnen brengen, maakt ons enorm trots. Wij zijn een relatief klein bedrijf, producent van onder meer werk- en keukenbladen. Toch is maatschappelijk verantwoord ondernemen al jaren onderdeel van ons beleid. Inmiddels zijn we op niveau 4 van de MVO Prestatieladder gecertificeerd. Aan de indicatoren hebben we nu ook de SDGs gekoppeld. We richten ons vooral op de SDGs waar wij echt een verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld SDGs 3, 8, 10 en 16 waarin gezondheid, welzijn en goede werkomstandigheden centraal staan. Uiteraard in onze fabriek in Helmond, maar ook in teengroeves in India. Samen met de internationale organisatie TFT controleren we daar de arbeidsomstandigheden en voorkomen we kinderarbeid. We zorgen voor voedsel, drinkwater en sanitair op scholen zodat de kinderen ernaartoe gaan.”

Meer dan alleen kinderarbeid voorkomen

“Er zijn nog meer SDGs waar we volop mee bezig zijn. Op het gebied van duurzaamheid (SDG 6, 7, 12) recyclen wij constant het water dat nodig is voor onze productie en voegen er regenwater aan toe. Ons CO2-gebruik compenseren we onder meer met de aanleg van een bos in Bolivia. Op dit moment zijn de plannen rond om ons dak van 10.000 m2 vol te leggen met zonnepanelen en hebben we op ons bedrijfsterrein een grote biodiversiteitstuin aangelegd die ook weer een eigen verhaal heeft. Daarnaast doen we met Social Label uit Den Bosch (SDG 4, 8) een project om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan de slag te krijgen.”

“Waarom we dit allemaal doen? Omdat ik denk dat het beter is voor de wereld, daarom. Van huis uit heb ik meegekregen dat zingeving meer voldoening geeft dan enkel geld verdienen. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen meer oplevert dan het kost. De SDGs helpen bedrijven om hun duurzaamheid concreet te maken. Zo kunnen ook zij, net als wij, een steen in de rivier leggen en de loop iets veranderen. Op die manier maken wij samen de wereld een stukje beter.”

Naam: Hugo van Osch

Leeftijd: 58 jaar

Functie: Directeur-eigenaar

Bedrijfsnaam: Arte

Oprichtingsjaar: 1995

Vestigingsplaats: Helmond

Core business: productie keukenbladen en werkbladen

Aantal werknemers: 80

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het SDG katern, een initiatief van de regiokantoren van VNO-NCW, MVO Nederland, SDG Charter, UN Global Compact NL en de DSGC)

Fotocredits: Sjors Massar