Wat verandert er in 2020 in de kleineondernemersregeling?

Wat wordt er anders en waarom is haast geboden?
In 2020 worden er ingrijpende veranderingen doorgevoerd in de kleineondernemersregeling (KOR). Wat verandert er en waarom moet je als kleine ondernemer direct actie ondernemen?

De KOR gaat ingrijpend veranderen per 1 januari 2020, maar binnen een paar dagen moet je al een verzoek indienen voor de nieuwe KOR. Je moet namelijk vóór 20 november in actie komen om direct vanaf 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe kleineondernemersregeling. Wat houdt de regeling nu in en wat gaat er veranderen?

Hoe ziet de KOR er in 2019 nog uit?

De KOR geeft recht op een belastingvoordeel. Als je in 2019 minder dan 1.883 euro aan btw af moet dragen, dan heb je recht op een belastingvermindering of hoef je de verschuldigde btw niet af te dragen. Kleine ondernemers hebben dus een groot voordeel, doordat de btw-afdracht niet nodig is. Ook in de nieuwe regeling hebben kleine ondernemers recht op een fiscaal voordeel.

Hoe wordt de KOR in 2020?

Ook in de nieuwe situatie is er een voordeel, maar het voordeel is er nu op gericht dat je bij opdrachtgevers/klanten geen btw meer in rekening hoeft te brengen. Hiervoor mag de jaaromzet naar verwachting niet boven de 20.000 euro uitkomen. In tegenstelling tot de KOR van vóór 2020, hebben rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen en BV’s) er ook recht op. Het doen van een btw-aangifte vervalt voor bedrijven die van de KOR gebruik mogen maken. Als de omzet per jaar boven de 20.000 euro uitkomt, vervalt de KOR.

Vóór 20 november moet de schriftelijke aanvraag binnen zijn

De ondernemers die gelijk vanaf 1 januari gebruik willen maken van de nieuwe KOR moeten geen tijd meer verspillen. De aanvraag hiervoor moet namelijk vóór 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn. Later aanmelden heeft tot gevolg dat de KOR pas geldt per 1 april of zelfs nog later.

Aanvragen kan met dit formulier op de website van de Belastingdienst.


Dossiers

Praat met ons mee op

Van Spaendonck Groep B.V
Postadres
Postbus 90154
5000 LG . Tilburg

Bezoekadres:
Reitseplein 1
5037 AA . Tilburg
Tel: 088 652 00 50

Toegevoegd

U kunt verder winkelen of de bestelling afronden.

Afronden
MKB Servicedesk maakt gebruik van cookies
/7158/cookieverklaring-mkb-servicedesk.htm
 Meer informatie
 Melding sluiten