Wat verandert er in 2020 in de kleineondernemersregeling?

Wat wordt er anders en waarom is haast geboden?

05 januari 2020

In 2020 worden er ingrijpende veranderingen doorgevoerd in de kleineondernemersregeling (KOR). Wat verandert er en waarom moet je als kleine ondernemer direct actie ondernemen?

Onbeperkt persoonlijk advies

Een aantal zzp regelingen zoals de KOR verandert ingrijpend per 1 januari 2020. Vóór 20 november 2019 moet je in actie komen om direct vanaf 1 januari 2020 gebruik te kunnen maken van de nieuwe kleineondernemersregeling. Wat houdt de regeling nu in en wat zijn de wijzigingen voor zzp'ers in 2020?

Hoe ziet de KOR er in 2019 nog uit?

Kleine ondernemingen krijgen korting van de Belastingdienst, bijvoorbeeld met de KOR. Als je in 2019 minder dan 1.883 euro aan btw af moet dragen, dan heb je recht op een belastingvermindering of hoef je de verschuldigde btw niet af te dragen. Kleine ondernemers hebben dus een groot belastingvoordeel, doordat de btw-afdracht niet nodig is. Ook in de nieuwe zzp regeling hebben kleine ondernemers recht op een fiscaal voordeel.

Hoe wordt de KOR in 2020?

Ook in de nieuwe situatie is er een voordeel, maar het voordeel is er nu op gericht dat je bij opdrachtgevers/klanten geen btw meer in rekening hoeft te brengen. Hiervoor mag de jaaromzet naar verwachting niet boven de 20.000 euro uitkomen. In tegenstelling tot de KOR van vóór 2020, hebben rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen en BV’s) er ook recht op. Het doen van een btw-aangifte vervalt voor bedrijven die van de KOR gebruik mogen maken. Als de omzet per jaar boven de 20.000 euro uitkomt, vervalt de KOR. Kleine ondernemingen krijgen dus korting van de Belastingdienst.

Vóór 20 november moet de schriftelijke aanvraag binnen zijn

De ondernemers die direct vanaf 1 januari gebruik willen maken van de nieuwe KOR moeten geen tijd meer verspillen. De aanvraag hiervoor moet namelijk vóór 20 november bij de Belastingdienst binnen zijn. Later aanmelden heeft tot gevolg dat de KOR pas geldt per 1 april of zelfs nog later.

Aanvragen kan met dit formulier op de website van de Belastingdienst.