Wat is er in 2020 veranderd in de kleineondernemersregeling?

Wat is er anders en hoe ziet de regeling er nu uit?

05 januari 2020

In 2020 zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd in de kleineondernemersregeling. Wat is er veranderd en hoe ziet de regeling er nu uit?

Onbeperkt persoonlijk advies

Een aantal zzp regelingen zoals de kleineondernemersregeling (KOR) zijn ingrijpend veranderd per 1 januari 2020. Wat houdt de regeling nu in en wat zijn de wijzigingen voor zzp'ers in 2020?

Hoe zag de KOR er in 2019 nog uit?

Kleine ondernemingen krijgen korting van de Belastingdienst, bijvoorbeeld met de KOR. Als je in 2019 minder dan € 1.883 aan btw af moest dragen, dan had je recht op een belastingvermindering of hoef je de verschuldigde btw niet af te dragen. Kleine ondernemers hebben dus een groot belastingvoordeel, doordat de btw-afdracht niet nodig is. Ook in de nieuwe zzp regeling hebben kleine ondernemers recht op een fiscaal voordeel.

Hoe is de KOR vanaf 2020?

Ook in de nieuwe situatie is er een voordeel, maar het voordeel is er nu op gericht dat je bij opdrachtgevers/klanten geen btw meer in rekening hoeft te brengen. Hiervoor mag de jaaromzet naar verwachting niet boven de € 20.000 uitkomen. In tegenstelling tot de KOR van vóór 2020, hebben rechtspersonen (bijvoorbeeld stichtingen en BV’s) er ook recht op. Het doen van een btw-aangifte vervalt voor bedrijven die van de KOR gebruik mogen maken. Als de omzet per jaar boven de € 20.000 uitkomt, vervalt de KOR. Kleine ondernemingen krijgen dus korting van de Belastingdienst.

Aanvragen kan met dit formulier op de website van de Belastingdienst.