Anderhalve meter afstand houden op kantoor: hoe werkt dat?

07 mei 2020

De overgang van thuiswerken naar kantoor in tijden van corona is een flinke uitdaging. Het is dus slim om alvast voor te sorteren op een nieuwe manier van werken: standaard anderhalve meter afstand houden op kantoor.

Rutte zei het al: zolang er geen vaccin is tegen het coronavirus, moeten we anderhalve meter afstand houden. Er wordt zelfs gesproken over een anderhalve meter economie. Op deze afstand is er minder kans dat het virus overgedragen wordt bij ademen, praten, hoesten of niezen. Tip: het kabinet heeft een noodpakket in het leven geroepen voor ondernemers die de dupe zijn van de coronacrisis.

Het ‘anderhalve meter kantoor’

Op dit moment is het advies nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken, maar er komt een moment dat we weer naar het werk mogen. Afstand houden op kantoor is voor de meeste werknemers een flinke opgave. Vaak staan bureau’s dicht bij elkaar en zijn gangpaden te smal, om over de lunchtafel nog maar te zwijgen. Toch zijn er eenvoudige stappen die je als werkgever kunt nemen om ervoor te zorgen dat je personeel op veilige afstand van elkaar kan werken.

Corona voorbereidingen op kantoor

Hoe richt je een ‘anderhalve meter kantoor’ in? Deze praktische tips helpen je op weg:

 1. Maak gebruik van ‘kuch- en spatschermen’: afscheidingen van plexiglas

  Deze doorzichtige schermen zijn een soort grote variant van de medische spatmaskers. Door ze om afzonderlijke werkplekken heen te zetten, creëer je een effectieve barrière tegen het coronavirus en hoef je geen anderhalve meter afstand te houden.

 2. Breng markeringen aan op de vloer

  Als je de afgelopen tijd in de supermarkt bent geweest, weet je precies wat we bedoelen. Plak tape op de vloer om afstand aan te geven op plekken waar mensen snel te weinig afstand houden op kantoor. Doe dit bijvoorbeeld voor de koffieautomaat. Dit is een geheugensteuntje voor je personeel om niet te dicht bij elkaar te staan.

 3. Zorg dat medewerkers telkens een werkplek leeg laten

  Om ervoor te zorgen dat medewerkers niet te dicht bij elkaar gaan zitten, is het handig om een deel van de bureau’s af te zetten. Als werknemers om en om gaan zitten, houden ze makkelijker anderhalve meter afstand.

 4. Laat een deel van je medewerkers thuiswerken

  Is anderhalve meter afstand op kantoor niet mogelijk? Dan kun je ervoor kiezen om de helft van je personeel toe te laten op kantoor. De ene dag mag een deel, de andere dag het andere deel. Zo wordt het nooit te druk. Uiteraard is het niet de bedoeling dat mensen met klachten op kantoor komen. Ook kun je ervoor kiezen om mensen uit risicogroepen thuis te laten werken.

Mondkapjes, wel of niet nuttig?

Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs dat mondkapjes voor gebruik buiten de zorg voldoende bescherming bieden tegen het coronavirus. Wel blijkt uit een aantal onderzoeken dat een mondkapje een deel van de druppels zou kunnen tegenhouden. Daarom verplicht het kabinet reizigers in het openbaar vervoer om een mondkapje te dragen. Het is niet nodig om je medewerkers te vragen met mondkapjes te werken. Anderhalve meter afstand houden op kantoor is voldoende. Je kunt ze er wel attent op maken dat ze een eigen mondkapje moeten dragen als ze met het OV moeten reizen.