Veiligheid in mijn horecabedrijf

Geïntegreerd horecabeleid

05 juni 2007

De criminaliteit in uitgaansgebieden is vaak hoger dan gemiddeld. Niet zo raar natuurlijk, het zijn immers plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Het doel blijft om het zo veilig mogelijk te houden. Dit hoef je niet alleen te doen. Lees meer over het geïntegreerd horecabeleid.

Geïntegreerd horecabeleid is gericht op het ontwikkelen van de horecasector en het voorkomen van overlast door middel van samenwerking en structureel overleg tussen gemeente, horeca, politie, brandweer en andere betrokkenen. Aldus Koninklijk Horeca Nederland.

Belangrijkste punten

De samenwerking moet bij het geïntegreerde horecabeleid optimaal verlopen. Als je het goed organiseert kan jouw uitgaansgebied verbeteren. En een betere uitstraling zorgt voor betere publiciteit (of in ieder geval geen slechte) en zorgt dus voormeer klanten. De volgende punten zijn belangrijk bij geïntegreerd horecabeleid:

  • Gestructureerd overleg tussen alle partijen. Laat bijvoorbeeld niet elk café zijn zegje doen maar wijs een woordvoerder aan.

  • Maak een horecawerkgroep aan waarbij tevens mensen van buiten de horeca zelf aan deel nemen.

  • Overleg over de horecanota en probeer te zorgen dat iedereen zich erin kan vinden.

Gemeente

Belangrijk is de invloed van de gemeente. Met hen moet het overleg vaak aangegaan worden, zeker als het gaat om de ordediensten die de veiligheid moeten bewaken. Belangrijk is om met de groep ondernemers één aanspreekpunt te hebben binnen de gemeente. Dat werkt zowel voor jullie als voor de gemeente prettig. Korte lijntjes zijn dan ideaal. Jij ziet immers elke avond hoe het er in de praktijk aan toe gaat, terwijl de beleidsmedewerker weet hoe alles op papier moet komen te staan. Onthoud dat jullie hetzelfde doel hebben, de veiligheid in het gebied en het aantrekken van zoveel mogelijk klandizie zodat de economie van de stad goed blijft draaien.

Wees de problemen voor

Je kunt ook zelf al heel veel doen om de veiligheid in je eigen onderneming te vergroten. Het kan voorkomen dat gemeentes pas ingrijpen als er problemen zijn geweest. Door regelmatig overleg kun je ervoor zorgen dat de gemeente niet een ‘zo’n vaart zal dat niet lopen’-instelling krijgt. Door het goede voorbeeld te geven zorg je sowieso dat de kans op problemen verkleint. Wil je weten hoe je jouw onderneming veiliger kan maken? Neem dan contact op met de MKB Servicedesk. Wil je bijvoorbeeld met beveiligingscamera’s gaan werken? Of wil je dat een lastige klant een verbod krijgt om in je onderneming te komen? Onze kennispartners hebben het antwoord op deze en nog vele andere vragen.